”Jag trodde han skulle hämta sitt vapen”

Filmaren Rob, 31, visade Black lives matter-skylt i ”USA:s mest rasistiska stad”

Publicerad 2020-08-04

Rob Bliss, 31, åkte till ”USA:s mest rasistiska stad” och höll upp en Black lives matter-skylt.

Han trodde att han skulle bli skjuten och hans film har nu blivit viral.

– Folk var aggressiva, säger han till Aftonbladet.

– Känn stolthet för din ras, skriker en bilist.

– White pride worldwide, lägger han till och gör tumme upp innan han gasar iväg.

Scenen utspelar sig i den lilla staden Harrison i Arkansas, USA. En stad som brukar benämnas som ”USA:s mest rasistiska stad”.

31-årige Rob Bliss, filmmakare från Los Angeles, åkte dit och höll upp en Black lives matter-skylt.

Sedan filmade han folks reaktioner med en dold kamera.

Rob Bliss, 31, åkte till ”USA:s mest rasistiska stad” och höll upp en Black lives matter-skylt.

Hatad och hotad

– Om tio minuter kommer jag tillbaka och då måste du vara jävligt långt borta, skriker en arg medelålders man när han bromsar in framför Bliss.

Han hytter med näven.

Det var enda gången Rob Bliss blev rädd, erkänner han för Aftonbladet.

– Jag trodde han skulle hämta sitt vapen, säger han.

Under tre dagar i juli filmade Rob Bliss folks reaktioner. Det hela har sedan klippts ned till en 2,18 minuter lång video som publicerats på Youtube. Videon är en korsklippt kavalkad av svordomar, hot och hat som i skrivande stund har över 1,5 miljoner visningar.

– Folk var aggressiva, men jag fokuserade på den större saken, säger Rob Bliss.

Vill vidga diskussionen

Han menar att BLM-rörelsen till stor del har blivit en rörelse som predikar för de redan frälsta. Genom att åka till ett ställe som Harrison, hoppas han kunna vidga diskussionen om rasism i USA.

– Klyftan i vårt land är så stor och jag tror inte folk inser hur mycket rasism vi fortfarande har i USA, säger Rob Bliss.

Mest rasistiska staden i USA

Harrison har ett ökänt förflutet med rasupplopp och alldeles i utkanten av staden har Ku Klux Klan sitt högkvarter. Det här har lett till att staden fått öknamnet ”USA:s mest rasistiska stad”. Stadens borgmästare, Jerry Jackson, har dock upprörts över den mediala bilden som han menar inte är representativ för staden.

Men Rob Bliss ger inte mycket för hans resonemang. Han påpekar för Aftonbladet att invånarna i Harrison tycks vara likgiltiga inför en skylt med orden ”white pride” som hänger i staden.

– En del har hört av sig till mig efter att jag la upp videon och sagt att ”det här är bara några få rötägg som du filmat. Vi är inte så här i Harrison.” Men om det är så tycker jag de ska gå samman och ta ned skylten som det står ”white pride” på som de kör förbi varje dag, säger Rob Bliss.

LÄS VIDARE