Fler barnövergrepp anmäls

TT

Publicerad 2020-07-24

Så kallade sugardejtingsajter uppges som en förklaring till att antalet polisanmälningar om köp av sexuell handling av barn har ökat. Arkivbild.

Antalet polisanmälningar som gäller köp av sexuell handling av barn har ökat, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Totalt gjordes 224 anmälningar i fjol, det är det högsta antalet sedan 2010. Ökningen har framför allt skett i polisregionerna Nord, Bergslagen och Stockholm.

Så kallade sugardejtingsajter, där män kommer i kontakt med unga personer, anges som en del av förklaringen till varför anmälningar av den här typen av brott har blivit vanligare.

– Det här är i sig ett fenomen som ser ut att ha ökat, säger Kajsa Wahlberg vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), till radion.

Utvecklingen tros också spegla hur myndigheterna i vissa regioner har valt att arbeta mer aktivt med den här sortens brott.

– Jag tror att det hänger ihop med de här insatserna som Noa gör tillsammans med regionerna, där man också riktar in sig på dejtingsidor där man vet att vuxna män söker kontakt med både unga flickor och pojkar för att köpa sexuella handlingar av dem, säger Kajsa Wahlberg.