Expert: Kurder chanslösa militärt mot Turkiet

Tomas Bengtsson/TT

Publicerad 2019-10-09

En turkisk arméofficer hoppar ner från en stridsvagn vid gränsen mellan Turkiet och Syrien.

Den turkiska offensiven mot de kurdiskledda SDF-styrkorna i norra Syrien har inletts.

Följderna i form av flyktingvågor, civila förluster och nya politiska och militära allianser är oklara – men helt klart är att kurderna inte har en chans att stå emot Turkiet militärt, säger en expert.

– Det är en stor, välutrustad, vältränad konventionell armé medan kurderna har lätt infanteri med utrustning för att hantera fotsoldater, säger Aron Lund, Syrienkännare och gästforskare vid fredsforskningsinstitutet Sipri, till TT.

Under onsdagseftermiddagen klargjorde president Recep Tayyip Erdogan att den länge uppflaggade offensiven mot SDF, där den kurdiska YPG-milisen är ledande, har inletts. Detta sedan USA dragit tillbaka en del av sina soldater och därmed möjliggjort en turkisk framryckning.

Lund säger alltså att turkarna, inte minst sedan SDF inte längre har USA:s understöd med stridsflyg, är helt överlägsna militärt.

– Det som möjligen kan hålla tillbaka dem är att de inte vill ha stora förluster och att de kan få begränsat flygunderstöd eftersom amerikanerna säger att de inte släpper in flyg hur som helst i den här regionen.

"Mer rädda"

Det är oklart hur långt turkarna vill gå in i Syrien. Men när eller om de går förbi arabdominerade områden och når delar som är mer renodlat kurdiska kan det bli många ur civilbefolkningen som flyr, tror Lund.

– Folk där är mer rädda för att hamna under turkiskt styre och för vad de här rebellgrupperna som Turkiet använder sig av kommer att göra.

När det gäller risken för civila förluster påpekar Lund att den är störst vid strider i städer.

Samtidigt finns en stor möjligheten att Erdogan vill hålla den militära insatsen ganska begränsad, påpekar Lund.

– De satsar nog på att skaffa sig ett brohuvud, så att säga.

"Andra möjligheten"

SDF-styrkorna var en viktig allierad för USA i striderna mot IS, och har beskrivit president Donald Trumps beslut att dra tillbaka de amerikanska militärerna som ett hugg i ryggen.

Det har nu kommit kurdiska uttalanden om möjliga överläggningar med Ryssland och den syriska regimen – något som Damaskus har öppnat för.

– Det är på något sätt den andra möjligheten. Om kurderna i Syrien, YPG, inte har stöd av USA så måste de ha stöd av någon annan, för de klarar sig inte själva mot Turkiet, säger Aron Lund.

President Bashar al-Assads regim i Damaskus har låtit krigisk i varningarna till Ankara för att inleda offensiven. Men i realiteten vågar nog inte Syrien ge sig på en öppen konflikt med Turkiet, enligt Lund.

– Det handlar nog då snarare om att man går in och försöker ta områden som turkarna inte nått fram till.