M-topp begärs häktad för flera våldtäkter

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mannen misstänks ha kränkt en kvinna i flera år. Arkivbild.

Ett moderat kommunalråd i södra Sverige begärs häktad av åklagaren. Mannen misstänks ha hotat, misshandlat och ofredat en kvinna i flera år.

– Det handlar om långvarig kränkning, säger chefsåklagare Eva Nemec Nord.

Den högt uppsatte politikern är på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning och fem fall av våldtäkt mot en och samma kvinna. Våldtäkterna ska ha skett mellan 2017 och 2019.

"Min klient förnekar samtliga brottspåståenden," skriver kommunalrådets advokat Morgan Gerdin i ett mejl till TT.

Mannen greps och anhölls i torsdags efter att polisen fått misstankar om att han gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning. Sedan dess har bilden av vad som hänt fördjupats och misstankarna utökats.

– Jag skulle beskriva det som långvarig kränkning. Det går inte att separera det ena brottet från det andra, utan de måste ses i sin kontext, säger chefsåklagare Eva Nemec till TT.

Polisen ska nu bland annat förhöra personer i de inblandades närhet.

– Jag kommer att begära honom häktad i 14 dagar vilket är brukligt, men det kommer troligen inte att räcka. Utredningen är i sin början och måste få fortgå. Vi är inte framme vid ett åtal än, säger åklagaren.

Mannen har tvingats lämna sin förtroendepost och har ersatts av förste vice ordföranden i lokalförbundet, enligt Moderaterna.

Häktningsförhandlingen ska hållas under måndagen.

Publicerad: