Väktare i Sölvesborg efter prideuppståndelse

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Väktare på plats i entrén på kommunhuset Sölvesborg efter uppståndelsen kring kommunens planerade stopp för användning av prideflaggan.

Väktare sätts in i Sölvesborgs kommunhus efter uppståndelsen kring kommunens planerade stopp för användning av prideflaggan.

– För att garantera ett tryggt och säkert stadshus har vi satt in väktare, säger kommunchefen.

Han hänvisar till ett besök i stadshuset som företrädare för Moderata ungdomsförbundet (Muf) gjorde under måndagen för att överlämna en prideflagga.

– Där hade vi en incident som av frontpersonalen upplevdes som trängande. Det uttalades inga hot, men det var trängande, säger kommunchef Lars Ericsson till TT.

Markering från Muf

Muf-besöket var en markering mot den nya flaggpolicy som den politiska majoriteten vill införa, vilken kommer att innebära att kommunen bara ska flagga med svenska flaggan och kommunens egen.

– Flaggan är inte ett vänsterpåhitt som en del lokala företrädare har hittat på. Att alla ska få älska vem man vill ska vara en självklarhet. Prideflaggan står för detta och att Moderaterna i Sölvesborg har ställt sig bakom ett beslut där flaggan inte längre kommer att vaja i kommunen är ett steg i fel riktning, sade Muf-ordförande Benjamin Dousa till SVT Nyheter Blekinge.

Inga hot

Sölvesborg styrs av en politisk koalition som kallas Samstyret, där SD, KD, M och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet ingår.

Lars Ericsson understryker att det inte förekommit några hot om våld eller skadegörelse mot kommunala verksamheter. Men Sölvesborgs kommunikationschef Lisa Svanberg och hennes medarbetare har haft fullt upp sedan flaggdiskussionen tog fart – reaktionerna har strömmat in, inte minst på kommunens Facebooksida.

Det har handlat om både stöd för och protester mot de planerade ändringarna av flaggpolicyn, berättar hon.

Kränkande påhopp

– Vi har fått plocka bort inlägg som brutit mot våra riktlinjer – det kan vara allt från kränkande till rasistiska eller personliga påhopp, säger hon till TT.

Men ingenting har varit av sådan karaktär att det har polisanmälts, uppger hon.

Ett reklamföretag i Sölvesborg har reagerat på den nya flaggpolicyn genom att visa prideflaggan på 13 digitala skyltar i kommunen. Ambitionen är att man inte ska kunna röra sig i Sölvesborg utan att se prideflaggan, uppger Alfred Appelros, som driver företaget, för Sydöstran.

Tidningen rapporterar också om en demonstration mot Sölvesborgs flaggplaner som ska hållas på torsdag i Stockholm.

Publicerad:

LÄS VIDARE