En meters avstånd mellan sällskap blir regel

TT

Publicerad 2020-07-02

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. Arkivbild.

Från och med den 7 juli måste minst en meters avstånd hållas mellan olika sällskap på restauranger och kaféer, och det är nu upp till kommunerna att se till att det efterföljs.

Den nya föreskriften för serveringsställen ska minska smittspridningen av covid-19.

Den 1 juli tog kommunerna över ansvaret över tillsynskedjan när det gäller att se till att restauranger och kaféer håller sig till de regler som finns. Från och med tisdag den 7 juli ska en meters avstånd hållas mellan varje sällskap på en servering.

– Det finns studier som visar att en meter förhindrar smitta bra och det är också anpassat till restauranger på ett bra sätt, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad till TT.

Inom ett sällskap är det var och ens ansvar att se till att hålla det avstånd som behövs. Där är myndighetens rekommendation lite över en armslängds avstånd.

Föreskrifterna som gäller från och med tisdag nästa vecka är ett komplement till lagändringen. De slår fast att serveringsställen har ett ansvar att vidta åtgärder. Bråstad säger till TT att ett tungt ansvar nu vilar på restauranger och kaféer men att många redan följer detta.

– Det kommer att vara kommuner som följer upp det här, säger hon.

Färre allvarliga fall

Ytterligare 41 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Den totala dödssiffran stiger därmed till 5 411. Ytterligare 947 fall av bekräftad covid-19 har rapporterats in det senaste dygnet. Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 70 639.

– De som betraktas som allvarligare fall fortsätter att sjunka, de andra lindriga fallen ser vi ett abrupt nedåttapp på. Vi är osäkra på vad det beror på, kan vara att man tidigare klumprapporterat fall, vi analyserar vad det beror på, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

138 personer vårdas nu på intensivvårdsavdelning, enligt Socialstyrelsen. Det är en fortsatt minskning. Den lediga kapaciteten på iva-avdelningarna i landet ligger på ungefär 30 procent men varierar stort mellan regionerna och därför behövs fortsatt samordning.

Ansvarsfulla resor

Anders Wallensten säger att man nu ser att det lättar något för vården och upprepar de allmänna råd som gäller for att minska smittspridningen och vad som är viktigt att tänka på under sommaren. Bland annat genom att resa ansvarsfullt, genom att undvika stadsbussar om det går och boka resor där man har en anvisad plats. Man bör även undvika större sociala sammanhang, understryker han.

– Man behöver inte knyta nya kontakter just den här sommaren. Det kan också hjälpa till att minska kontaktytan för den här smittan, säger Anders Wallensten.

PODD Det omvälvande första halvåret 2020

Den första halvan av år 2020 har passerat, och det har varit ett halvår som vi sent kommer att glömma. I det här avsnittet tänkte vi blicka tillbaka på det här årets första sex månader, och fundera över vilka långsiktiga samhälleliga förändringar som krisen kan leda till. Gäst i avsnittet är Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi och VD för Institutet för Framtidsstudier.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln