Misstänkt dubbelmördare erkänner i förhör

TT

Publicerad 2020-06-09

Det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping har gäckat polisen i 16 år. Nu har en man erkänt morden i förhör efter det att polisen hittat honom via släktforskningsdatabaser. Mannens dna matchar gärningsmannens.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps i Linköping på tisdagsmorgonen och är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet. Han har erkänt brottet i förhör, uppger hans advokat Johan Ritzer för TT.

– Jag har precis träffat min huvudman i arresten och det har hållits ett förhör. Vad jag kan säga i nuläget är att hans inställning är att han erkänner att han tagit livet av den här pojken och den här kvinnan, säger Johan Ritzer.

Advokaten säger att häktningsförhandling ska hållas på onsdagen.

TT: Hur mår din klient?

– Under omständigheterna okej, säger Ritzer.

När dna från mannen testades under tisdagen visade det sig att det överensstämmer med gärningsmannens dna från brottsplatsen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande – vilket gjorde att misstanken stärktes.

Det var strax före klockan 8 på morgonen den 19 oktober 2004 som en pojke gick längs Åsgatan i Linköping. Han var åtta år och på väg till skolan. Plötsligt blev pojken attackerad bakifrån, knivhuggen med stor kraft ett stort antal gånger. Han dog på platsen. Strax därefter blev även en 56-årig kvinna som var på väg till jobbet attackerad. Även hon våldsamt, med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och går därifrån. Även kvinnan avled.

Från Linköpingstrakten

Gärningsmannen lämnade, förutom kniven, spår i form av blod och hårstrån. I ett tidningsställ på Djurgårdsgatan hittas senare hans blodiga mössa. Men trots den säkrade bevisningen och stora polisinsatser har brottet inte kunnat lösas.

Mannen som har anhållits kommer från Linköpingstrakten enligt Åklagarmyndigheten. Han hittades med hjälp av släktforskning.

"I ett pilotprojekt har polisen i Linköping anlitat släktforskare och använt släktforskningsdatabaser för att efterforska gärningsmannen. Under tisdagsmorgonen greps och anhölls en man såsom skäligen misstänkt för morden", skriver Åklagarmyndigheten.

Mannen anhölls först i sin frånvaro på måndagseftermiddagen, och greps sedan i sitt hem i Linköping strax innan klockan sju på tisdagsmorgonen. Gripandet var "odramatiskt och effektivt" enligt Åklagarmyndigheten.

Häktningsförhandling hålls redan på onsdagen i Linköping.

Stor lättnad

Pappan till åttaåringen berättar för Expressen att beskedet är en stor lättnad för familjen.

– De sade att de hade en gärningsman. Vi är samlade hemma. Det är en stor dag för oss. Det är rättvisans dag.

– Vi har hela tiden trott att den dagen kommer att komma. En dag som ger oss sanningen om mördaren som berövade vår son livet, säger han till tidningen.

Dubbelmordet i Linköping är den största brottsutredningen i svensk historia efter Palmemordet. Bland annat har Riksmordskommissionen hjälpt till med att strukturera det omfattande materialet och att ta fram en plan för hur den stora mängden tips ska följas upp. Dessutom har amerikanska FBI konsulterats.

I april i fjol meddelade polisen att man efter sökningar i dna-register fått fram ett 30-tal personer som har likheter med gärningsmannens dna. En bearbetning av materialet resulterade i 26 personer, som sedan förhördes.

Följ ämnen i artikeln