Kraftiga jordskred i Norge – spolade bort väg

Bybor tvingades fly – 150 evakuerade undan naturkatastrofen

Publicerad 2019-07-31

Hela fjällsidan färgades brun när jordskredet drog fram i det kraftiga ovädret i Norge.

Sen föll träden ett efter ett – och bybor tvingades fly.
En bil spolades bort och har ännu inte hittats.

Under tisdagen gick flera jordskred längs väg E39 i Jølster i Sogn og Fjordane i västra Norge.

Under tisdagen gick flera jordskred längs väg E39 i Jølster i Sogn og Fjordane i västra Norge. En del av vägen har spolats bort i skredet.

Polisen meddelade att totalt har över 150 personer evakuerats från området, tills det är säkrat. Samtidigt låg telefon- och internetförbindelser nere.

Klockan 21.09 under tisdagskvällen uppgav polisen att ett nytt jordskred gått på södersidan av sjön Jølstravatnet. Där har vittnen sett att minst en bil dragits med i skredet.

– Det är en eller två bilar som dragits med i jord- och stenskredet och det är en person som synts till i vattnet. Vi hade båtar på vattnet vid evakueringen och flera båtar har åkt till området där raset gick, det är också räddningsdykare på väg, säger vakthavanade befäl Terje Birkeland på larmcentralen till Verdens Gang.

Helikopter användes i sökandet

I ett pressmedelande skrev polisen senare:

– Vi har inte koll på antalet personer eller bilar, men ingen är anmäld saknad i området nu.

Räddningshelikopter sökte av det första rasområdet och strax före klockan 23 återvände den till basen, sikten var för dålig med hällregn och blåst. Någon människa eller bil hade inte upptäckts då.

Polisen uppger att faran för nya ras i området är så stor att det inte är möjligt att skicka in räddningstjänst till fots.

Följ ämnen i artikeln