Linbaneprojektet i Göteborg läggs ned

TT

Publicerad 2019-11-27

En linbana över Göta älv i centrala Göteborg. Det var visionen. Men nu kommer projektet att läggas ned. Trafiknämnden kommer under torsdagen att lägga förslag om att linbaneprojektet avbryts. Arkivbild.

En linbana över Göta älv i centrala Göteborg. Det var visionen. Men nu kommer projektet att läggas ned – Trafiknämnden kommer under torsdagen att lägga förslag om att linbaneprojektet avbryts.

– Det är inte realistiska lösningar, som det dessutom inte finns ekonomi för, säger Toni Orsulic (M), ordförande i trafiknämnden, till Göteborgs-Posten.

Alliansen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet samt Socialdemokraterna och Demokraterna kommer att lägga tre separata förslag om att avsluta linbaneprojektet.

Det har sedan tidigare stått klart att det inte skulle bli någon linbana i Göteborg till stadens 400-årsjubileum 2021 som planerat. Och när det tidigare i år visade sig att de kalkylerade kostnaderna för linbanan över Göta älv skenade från 1,6 till över 4 miljarder drog man i handbromsen.

Trafikkontoret fick i uppdrag att utreda hur man skulle kunna halvera kostnaderna till 2 miljarder. Rapporten presenterades i slutet av oktober och slutsatsen blev att om priset skulle pressas blev det på bekostnad av att man inte kunde uppfylla syftet i kollektivtrafiken som det var tänkt.

Följ ämnen i artikeln