Experten: Ryssland attackerar Kiev i helgen

Uppdaterad 2022-03-13 | Publicerad 2022-03-11

De ryska styrkorna bombar allt fler ukrainska städer.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi oroas över utvecklingen och tror att huvudstaden Kiev står näst på tur.

– Jag tror de gör det i helgen, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Under fredagsmorgonen bombade Ryssland flera ukrainska städer som hittills varit fredade. I de västra delarna av landet har Lutsk och Ivano-Frankivsk attackerats med raketer, precis som Dnipro i sydöst.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi uppmärksammar nu att det ryska flygvapnet är mer aktiva än det varit tidigare.

– Det är oroväckande. Flygvapnet har varit en saknad för de ryska styrkorna, men det är oroande om de börjar sätta in dem nu. Det kommer att försvåra för de ukrainska styrkorna, men det kommer inte att förstöra, säger han.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi är lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm.

Innebär de nya attackerna att de ukrainska försvararna bryts ner snabbare?

– Inte nödvändigtvis. För att få effekt militärt måste man skära av vapen och förnödenheter och det tror jag man har svårt att göra. Det är demoraliserande för civilbefolkning, men jag tror inte det påverkar motståndsviljan hos de försvarande ukrainarna. Det innebär bara att fler städer som hittills varit fredade påverkas.

”Svårförutsagt vad ryssarna ska göra”

Enligt Paasikivi finns det flera skäl till att Ryssland gått till attack mot de tre städerna.

– I Lutsk och Ivano-Frankivsk har man slagit till mot två flygplatser och jag tror att det finns två huvudskäl: Dels säkerställa att man inte kan få in de nya mig-planen som skulle doneras (från Polen) och dels att man vill stoppa hjälpsändningar, säger han och fortsätter:

– I Dnipro är det lite mer logiska raketanfall för markframryckning. Samtidigt breder trupperna ut sig mot Odessa och Transnistrien för att knyta ihop Svarta havskusten. Det som är mer svårförutsagt är vad ryssarna ska göra med Ukraina som helhet.

Ryska förband har nu nått Kievs utkanter, men möter kraftigt motstånd. I en film, som ska vara tagen i torsdags, ser man hur en konvoj ryska stridsfordon utsätts för kraftig beskjutning – och tvingas vända om.

Kraftsamlar för attack

Paasikivi tror inte att Ryssland kommer att gå in med marktrupper i de västra delarna av Ukraina då det skulle kräva för stora resurser. Han tror i stället att man kraftsamlar för en nära förestående attack mot huvudstaden Kiev.

– Jag tror de gör det inom dagar, i helgen kanske. Kolonnen har kommit loss och förbandsenheterna har rört sig söderut. Jag tror att trupperna från nordöstra Ukraina knyter ihop med de som går från Belarus och sätter i gång ett anfall mot Kiev.

En ukrainsk man leder sin cykel genom den sönderskjutna staden Mariupol.