Kopplades till Allrahärvan – fick miljonfallskärm

Regeringskansliet köpte ut anställda för åtta miljoner

Uppdaterad 2021-11-15 | Publicerad 2021-11-14

Regeringskansliets utköp har kostat skattebetalarna närmare åtta miljoner kronor den senaste mandatperioden.

Ett kansliråd med koppling till Allrahärvan fick över 1,2 miljoner i fallskärm – efter att ha varit arbetsbefriad med lön i närmare ett år.

Två tjänstemän som utreddes och dömdes för brott fick dela på närmare en miljon.

Under den senaste mandatperioden har elva anställda på Regeringskansliet fått större summor i samband med att de har lämnat sina jobb.

Totalt har uppgörelserna kostat skattebetalarna 7,7 miljoner kronor, visar Aftonbladets granskning.

Pensionsbolaget Allras huvudkontor i Stockholm.

Den som fått mest är ett kansliråd på Näringsdepartementet som fick över 1,2 miljoner kronor i fallskärm förra året.

Mannen hade dessutom varit arbetsbefriad med lön i närmare ett års tid. Parallellt med sitt arbete på Regeringskansliet var mannen tidigare styrelseordförande i Oak Capital – ett bolag med en nyckelroll i skandalen med pensionsbolaget Allra. Mannen förhördes som vittne i Allra-härvan och i förundersökningen ingick mejl som mannen hade skickat från sin mejl på Regeringskansliet.

Mannens uppdrag i Oak Capital kritiserades i samband med att Allrahärvan rullades upp. Enligt Regeringskansliet avslutades mannens uppdrag i Oak Capital efter en dialog. Mannen har avböjt kommentar. Regeringskansliet uppger att mannen även gick ett karriärplaneringsprogram under tiden han var arbetsbefriad.

Den som fått mest är ett kansliråd som fick över 1,2 miljoner kronor i fallskärm förra året.

Dömdes för brott

En topptjänsteman åtalades i mars 2020 för stöld. Två veckor efter åtalet slöt mannen en överenskommelse med Regeringskansliet. Han fick en engångssumma på 607 400 kronor när han slutade. Mannen, som senare dömdes för stölden, uppger att rättsprocessen inte hade något att göra med att han slutade.

En tjänsteman fick 326 200 kronor i samband med att han slutade. En månad innan hade mannen dömts för narkotikabrott, efter att ha gripits med närmare 50 gram amfetamin. Mannen uppgav att han köpt narkotikan för eget bruk. Aftonbladet har sökt mannen.

Bland de övriga utköpta finns en chef som endast var i tjänst i ett drygt halvår och efter det fick skattebetalarna stå för en fallskärm på närmare en miljon kronor. Mannen har avböjt kommentar.

Regeringskansliet utköp har kostat skattebetalarna närmare åtta miljoner kronor den senaste mandatperioden.

”Unika överenskommelser”

Aftonbladet har ställt flera frågor till Regeringskansliet kring de enskilda utköpen. Men myndigheten har inte inte velat svara rakt på alla frågor.

Regeringskansliet uppger att ”varje överenskommelse är unik” och resultatet ”av en samlad bedömning”.

När Aftonbladet ber att få ta del av riktlinjerna för utköp svarar pressekreterare Sofia Sjöman Waas:

– Det finns ingen riktlinje om hur Regeringskansliet hanterar utköp av anställda. I övrigt har Regeringskansliet, som alla andra myndigheter, att förhålla sig till gällande författning och kollektivavtal.

Kraftig ökning

Granskningen visar att Regeringskansliets summa för utköp per anställd har ökat jämfört med den förra mandatperioden, från 400 000 kronor i snitt till 700 000 kronor, jämfört med en tidigare kartläggning i Aftonbladet.

Enligt statliga Arbetsgivarverket ska utköp vara en sista utväg.

– Eftersom det är skattebetalarnas pengar bör man vara återhållsam. Man måste försöka hitta en annan lösning för att få situationen att fungera innan man tar till ett utköp, säger kommunikationschefen Lars Andrén.
Läs Regeringskansliets kommentar kring utköpen nedan.