Svaret till Åkesson: ”Fossilhögern måste komma in i matchen”

Publicerad 2022-08-15

SD-ledaren Jimmie Åkesson sa i Sveriges Radios partiledarutfrågning att ”fler dör av kyla än värme”.

Nu kritiseras han från flera håll.

– Det är ju den typen av argument som man hör från foliehattar på internet, säger klimatminister Annika Strandhäll (S) till Aftonbladet.

Under partiledarutfrågningen i Sveriges Radio Ekot på måndagsmorgonen diskuterades flera ämnen såsom Nato, regeringsfrågan och kriminalitet.

Men det är frågorna om klimatet som fått mest uppmärksamhet i efterhand.

SD-ledaren Jimmie Åkesson fick frågor om riksdagskandidaten Elsa Widding, som sagt att vi behöver fråga oss varför vi ska vara rädda för ett varmare klimat.

– Det är inte ett orimligt resonemang, vad jag vet dör fler av kyla än värme, svarade partiledaren.

Både det uttalandet, och flera andra svar från Åkesson om klimatet, har fått partiföreträdare att reagera.

Miljöpartiets svar kom snabbt.

Språkröret Per Bolund skrev på Twitter: ”Att höra Jimmie Åkesson i P1 är att höra dumheten tala fritt. Hans ignorerande av klimatkrisen är bokstavligen livsfarligt för människor i Sverige och resten av världen som redan nu dukar under i värmeböljor. Värme som blir allt värre framöver, särskilt om SD får bestämma”.

”Studsar ju verkligen”

Även klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) blev upprörd.

– Man studsar verkligen på hans sätt att uttrycka sig. Det är ju den typen av argument som man hör från foliehattar på internet. Att han säger det så öppet och använder argument man normalt sett hör från klimatförnekare, det är häpnadsväckande och strider mot all forskning.

– Det som oroar mig väldigt mycket är att Ulf Kristerssons Moderaterna och Sverigedemokraterna är precis lika stora nu i opinionen, och Ulf Kristersson tänker sig att regera med Jimmie Åkessons parti som regeringsunderlag. I ett läge där hela det internationella samfundet säger att det är mycket som behöver hända de närmaste tio åren, att Ulf Kristersson då väljer att släppa in klimatförnekare i regeringskansliet är direkt farligt.

”Raljerar”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf reagerade också på utspelet.

”Klimatförnekaren har talat. Fossilhögern måste komma in i matchen. Idag flyr fler människor undan klimatförändringar än krig. Att raljera över klimatförändringar och Sveriges arbete för att sänka utsläppen visar bara hur lite Åkesson bryr sig om klimatet”, säger hon i ett uttalande.

Per Bolund (MP).

Följ ämnen i artikeln