Försvarsmakten: Vi riskerar att döda privatpersoner

Publicerad 2022-06-21

Det blir vanligare och vanligare att folk tar sig in på svenska skjutfält under militärövningar.

Försvarsmakten varnar för riskerna.

– Jag har förlikat mig med att jag kommer att vara ansvarig för att en privatperson dör, säger Magnus Ståhl, chef för Artilleriregementet i Boden.

Att privatpersoner, i strid mot Skyddslagen, traskar in på militärområden är ett problem som blir allt vanligare.

Försvarsmakten har gått ut med en skarp uppmaning på sin hemsida om att allmänheten ska hålla sig borta från deras övningsfält.

”En mardröm”

Artilleriregementets chef i Boden, Magnus Ståhl, uppger att hans medarbetare känner oro för att en privatperson ska skadas under en övning.

– Att vara den som skadar eller i värsta fall orsakar en privatpersons död är såklart en mardröm utan dess like, säger han.

Försvarsmakten har vidtagit åtgärder för att förhindra att olyckor ska ske på övningsfälten, men understryker att det är viktigt att privatpersoner tar ansvar.

– Att vi inte syns, eller att det inte smäller, betyder inte att det är ofarligt att gå in på våra skjutfält. Tvärtom. Det är de delar av skjutfälten som är tomma som är de riktigt farliga – det är de vi skjuter mot, säger Magnus Ståhl.

Amfibiesoldat.

Allvarligt problem

Obehöriga tar sig in på övningsfälten ”under årets alla månader och över hela landet” enligt Försvarsmakten. Det kan vara allt från ryttare, cyklister och joggare till bärplockare eller personer som letar efter tomhylsor.

– Sorgligt nog har jag förlikat mig med tanken på att jag kommer att vara ansvarig för att en privatperson dör. Så allvarligt har problemet blivit, säger Magnus Ståhl.

För att inte riskera att hamna i skottlinjen uppmanar Försvarsmakten allmänheten att inte ignorera varningsskyltar, avspärrningar eller anslag.

Militärt övningsområde.

Följ ämnen i artikeln