Tillbakasmockan om passen: "Hämtas inte ut"

Publicerad 2022-08-04

Polismyndigheten slår nu tillbaka när det kommer till passfrågan.

Passen ligger nämligen på hög, och det har blivit platsbrist för de nya passen.

– Ja, det är naturligtvis lite tröstlöst i det stora hela, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass.

Under våren har det varit lika svårt att få tag i en tid för att förnya passet som att få tag på jordgubbar dagen efter midsommar.

Men nu slår polismyndigheten tillbaka. Passen hämtas inte ut, vilket bidrar till platsbrist på de olika polisstationerna i landet.

– Det är ju värdehandlingar och vi har de på specifika platser därför. Det är ett problem idag, vi kan ju inte förvara dem hur länge som helst, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass.

På vissa polisstationer har man fått köpa in extraskåp för att förvara passen. Passen makuleras efter tre månader, men Per Engström säger att de kanske kommer hålla dem lite längre, i och med att det varit så svårt att få tider.

– Men det blir en hanteringsfråga också, det tar längre tid att leta upp passen på stationerna.

Folk dyker inte upp

Ett annat problem är att folk inte dyker upp på sina bokade tider. De så kallade bomtiderna har i snitt legat på 8–14 procent under sommaren.

– Vi skulle önska att den som inte längre har behov av sin tid avbokar den, så att andra kan använda den istället, säger Per Engström.

Polismyndigheten har två miljoner ansökningar i år, vilket är lika mycket man vanligtvis gör på ett år.

– Våra handläggare har jobbat väldigt hårt, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass.

Följ ämnen i artikeln