Diplomaterna evakuerar – nu förstärker Nato

Publicerad 2022-01-24

Amerikanska och brittiska diplomater har beordrats att lämna Ukraina efter oro för en rysk invasion.

Samtidigt skickar Nato in fler trupper för att skydda östra Europa.

– Vi kommer att svara på alla hot mot säkerheten, säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg.

Följ ämnen
Ukraina
Nato

Spänningarna mellan västländerna och Ryssland fortsätter att öka.

Både USA och Storbritannien har valt att skicka hem icke-nödvändig ambassadpersonal från Ukraina efter uppgifter om att ett ryskt anfall närmar sig.

Under måndagen meddelade Nato att man förstärker närvaron i Östersjön med flera örlogsfartyg och stridsflygplan.

– Nato kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda våra allierade, inklusive att förstärka de östra delarna av alliansen. Vi kommer att svara på alla hot mot säkerheten i området, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett uttalande.

Ukrainska gränsstyrkor tränar.

USA kan skicka tusentals soldater

USA:s utrikesminister Anthony Blinken flaggar samtidigt för ett kraftfullt gensvar väntar även om bara en enda rysk soldat tar sig över den ukrainska gränsen på ”ett aggressivt sätt”.

– Svaret kommer snabbt, hårt och enat från USA och Europa, säger Anthony Blinken, enligt CNN.

Enligt New York Times överväger USA:s president Joe Biden att skicka tusentals soldater till östra Europa och Baltikum.

Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Grushko fördömer Natos agerande och säger att de ”demoniserar Ryssland” för att rättfärdiga sin militära aktivitet i öst.

Enligt The Guardian har två ryska kustkorvetter skickats till Östersjön som svar på Natos ökade närvaro i området.

Under måndagen samlades EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera det försämrade säkerhetsläget.

– Läget är fortfarande allvarligt och kanske ännu mer allvarligt de senaste dagarna med olika trupprörelser, sade utrikesminister Ann Linde (S) till TT innan hon äntrade mötet.

Under eftermiddagen kommer hon också att träffa Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Syftet är dels att ge varandra information om de analyser vi har och sedan vara noga med vad Sveriges och Finlands linje är i det här och varför vissa saker är särskilt viktigt för Sverige och Finland, säger Linde.

Utrikesminister Ann Linde på EU:s utrikesministermöte i Bryssel i dag måndag. I bakgrunden hennes finske kollega Pekka Haavisto.

Linde: Ingen avsikt att gå med i Nato

Samtidigt betonar hon att Sverige inte har några planer på att gå med i Nato.

– Vi har ingen avsikt att just nu ansöka om Nato-medlemskap. Varken i Finland eller Sverige finns någon stor enorm majoritet, vilket också är ett av villkoren för att bli Nato-medlem, så den här frågan är inte på bordet just nu, svarar Linde på en fråga från en finländsk journalist.

EU och USA har utlovat samordnade och hårda sanktioner mot Ryssland om aggressionerna vid gränsen inte upphör. Men vad som krävs för att utlösa dem är inte helt fastställt.

– Det är alltid svårt när det är det som vi kallar för hybridkrigföring och man inte säkert vet vem det är som gör vissa angrepp, säger Linde.

USA:s ambassad i Ukraina.