14 kvinnor dödade 2021 – 24 barn förlorade sina mammor

Uppdaterad 2022-04-29 | Publicerad 2022-02-05

Siri var nybliven mamma när hon höggs till döds.

Athraa hade precis bestämt sig för att lämna sin make då hon mördades inför sina fyra barn.

Kvinnan i Kristianstad såg gott i alla, även i de som inte förtjänade det. Hon mördades i sitt eget badrum med ett enormt övervåld.

Under 2021 dödades 14 kvinnor av en man de hade eller hade haft en relation med.

– Jag minns att jag inte kan sluta. Jag minns inte varför jag inte kan sluta.

Orden kommer från en 27-årig man. Han har nyligen slagit ihjäl sin flickvän i hennes badrum i Kristianstad.

Han har försökt dränka henne i toalettstolen. Han har stampat på henne, hoppat på henne. Till slut har han tvingat ner hennes huvud i en skurhink och dödat henne med en kniv.

Hon som ligger död på badrumsgolvet blev bara 27 år gammal. En ung kvinna som ville bli undersköterska, som beskrivs som godhjärtad av familj och vänner.

– Men hon kunde inte urskilja vem som var bra eller dålig. I hennes ögon så var alla människor goda, säger en anhörig till kvinnan i förhör.

Kvinnan i Kristianstad var en av 14 kvinnor som förra året tros ha dödats av en man de hade eller hade haft en relation med.

”Så länge som en enda kvinna mördas av sin partner eller före detta partner har vi inte gjort tillräckligt”, sa dåvarande jämställdhetsminister Märta Stenevi när regeringen 2021 presenterade ett 40-punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor.

Våren 2021 mördades ovanligt många kvinnor inom loppet av bara några veckor av en man de hade eller hade haft en relation med.

Att kvinnor mördas av sin partner är inget nytt, i snitt berövas 13 kvinnor varje år sina liv på det sättet. Men de fem morden på tre veckor stack ut och mäns våld mot kvinnor hamnade för en stund högst upp på agendan.

Regeringen presenterade ett 40-punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor, bland annat skärpta straff och möjligheten att införa kvinnohatbrott.

– Så länge som en enda kvinna mördas av sin partner eller före detta partner har vi inte gjort tillräckligt, sa dåvarande jämställdhetsminister Märta Stenevi.

En av dem som dödades den våren var 20-åriga Siri i Älta. Hon hade bara hunnit vara mamma i några veckor när hon höggs till döds av sin sambo. I sitt eget sovrum, inför den lille sonen.

– Siri var en älskad dotter, syster och vän. Nu är ett barn utan sin mamma, har hennes familj tidigare sagt.

Hennes sambo Ruben Appelblom dömdes nyligen till livstids fängelse för mordet.

Siris son är nu tio månader gammal. Han kryper jättesnabbt, han har börjat forma ord och han blev inte det sista barnet som år 2021 förlorade sin mamma.

Aftonbladets mångåriga granskning av dödade kvinnor har genom åren räknat varje kvinna som dödats av en man de hade eller hade haft en relation med och varje barn som förlorat sin mamma.

Mellan år 2000 och 2020 dödades 325 kvinnor av en man de hade, eller hade haft, en relation med. 595 barn miste sin mamma.

Vad gäller år 2021 går en helt säker siffra inte att slå fast då alla ärenden ännu inte gått till åtal. Men Aftonbladets genomgång visar att 14 kvinnor dödades under 2021 där en man de hade eller hade haft en relation med dömts, åtalats eller frihetsberövats.

De sköts, de knivhöggs, de slogs ihjäl.

De hette Athraa, Siri och Beata, Sanije, Josefine och Elin.

En av kvinnorna var gravid när hon dödades.

24 barn blev moderlösa.

I flera av fallen hade en lång tids våld och kontroll legat bakom mordet.

Som för Beata, Athraa och Siri. De hade alla tre levt i förhållanden med svartsjuka, våldsamma och kontrollerande män. Män som de hade alla tre precis fattat mod nog att lämna när de mördades.

I några av fallen kom våldet plötsligt och oväntat.

Som för 18-åriga Elin i Höör. Hon mördades av en 27-årig man efter vad han påstår var ett bråk om ett sällskapsspel de spelade.

För flera av de dödade kvinnorna föregicks morden av flera varningssignaler.

Beata hade anmält sin make och fått skyddad adress.

Siri hade berättat om sambons kontroll och svartsjuka i flera läkarkontakter. BB orosanmälde honom direkt efter att deras son hade fötts då han betett sig aggressivt och pratat om att adoptera bort sonen mot Siris vilja.

Och så finns niobarnsmamman Sanije. Hon hade länge varit rädd för sin exmake Dulijano Saciri. Han hade slagit henne och sagt att han ville döda henne. Hotet mot henne bedömdes som så allvarligt att hon fick skyddat boende.

Trots det hade socialtjänsten bokat in henne och exmaken samma dag för umgängesbesök med barnen.

När Sanije klev av tåget i Linköping höll hon en påse med presenter till barnen i handen.

Hon hann bara gå några steg innan hon höggs till döds med ett 40-tal knivhugg.

Här är de 14 kvinnor som dödades 2021.

Josefine sköts till döds av sin sambo.

Gustavsberg, 16 januari 2021

Polisen larmades till en lägenhet i Gustavsberg sedan 21 år gamla Josefine skjutits i huvudet. Hon fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. Några dagar senare dog hon efter att ha hållits nedsövd. 

Hennes 24-årige pojkvän greps på platsen. Han erkände att han skjutit Josefine men sa att det var en mobillek som urartade, att han inte menade att döda. Även tingsrätten ansåg att mannen inte menat att mörda Josefine och han dömdes till åtta års fängelse för grovt vållande till annans död.

– Jag kan inte sluta tänka på hur blev det så här? Kunde jag gjort någonting? Jag tänker på Jossan direkt när jag vaknar och när jag somnar. Jag räknar ner mina egna dagar för jag vet inte hur jag ska leva vidare själv efter detta, har Josefines mamma Susanne berättat för Aftonbladet.

Elin blev bara 18 år gammal.

Höör, 31 mars 2021

18-åriga Elin hittades död i Höör efter att först ha anmälts försvunnen.

En 27-årig man erkände att han dödat Elin. Han dömdes i december till 16 års fängelse för mordet. Han och Elin var vänner. I förhör har 27-åringen berättat att mordkvällen började bra och att Elin var glad. Men sedan gick ett bråk om ett sällskapsspel överstyr.

– Då tog jag tag i hammaren och drämde till henne. Jag hade den i sängen. Jag slog henne fyra, fem gånger med hammaren. Sedan svartnade det för ögonen.

Därefter gömde mannen Elins kropp och låtsades hjälpa till i sökandet efter henne.

– Hade hon inte blivit utsatt för detta hemska, om hon fortfarande hade funnits hos oss, hade hon snart tagit sitt körkort och om ett år hade hon tagit studenten och livet hade fått börja på riktigt för henne. 18 år. Tänk. Bara 18 år. Livet har ju knappt hunnit börja då, har hennes syster sagt till Aftonbladet.

Athraa, 32, mördades när hon ville skiljas.

Huddinge, 3 april 2021

Athraas liv i Sverige blev kort och isolerat.

När hon satt vid frukostbordet, dagen efter att hon sagt till maken att hon ville skiljas, attackerade han henne med 41 knivhugg. Parets fyra små barn blev vittnen.

– Jag försökte väcka henne, det gick inte, säger ett av barnen i ett förhör.

I juli 2021 dömdes hennes make till livstids fängelse för mordet.

Athraas familj ska flera gånger ha bett 46-åringen att skilja sig från Athraa, att låta henne gå.

– Men varje gång så sa han att han ångrade sig och bad om ursäkt. Han utnyttjade också det faktum att det är en skam att skilja sig i Irak och därför har situationen fortsatt, har hennes mamma berättat för Aftonbladet.

Siri blev bara 20 år.

Älta, 15 april 2021

20-åriga Siri hade bara hunnit vara mamma i lite mer än tre veckor. Kvällen den 15 april larmades polis och ambulans till hennes och sambons Ruben Appelbloms bostad i Älta. Sambon påstod först att Siri hade skadat sig själv men den förklaringen visade sig omöjligt stämma.

Siri hade dödats med 33 hugg och sambon hade sedan väntat med att larma så länge att Siris blod hade kallnat när ambulanspersonal kom till platsen.

Efter hand som bevisen kom in började sambon att erkänna, även om han in i slutet stod kvar vid att han inte mindes själva gärningstillfället.

I utredningen framkom det att Siri hade bestämt sig för att lämna Ruben Appelblom samma kväll som hon mördades. Hon hade fått nog av hans kontroll av henne, och hur han tryckte ner henne. Hon ville att sonen skulle få ett bättre liv.

I januari dömdes Siris sambo, 24-årige Ruben Appelblom, till livstids fängelse för mordet.

– Siri var en älskad dotter, syster och vän. Nu är ett barn utan sin mamma, har Siris familj tidigare sagt till Aftonbladet.

Siris son blev nyligen tio månader gammal. Han är omhändertagen av släktingar till Siri och han kryper jättesnabbt. Jollret har börjat övergå i ord.

Han är älskad, och även om han aldrig kommer att få träffa sin mamma igen så är Siris familj fast besluten att han ska få veta vem hon var.

Sanije höggs till döds vid resecentrum i Linköping.

Linköping, 15 april 2021

Sanije, 44, knivhöggs till döds med ett 40-tal hugg över kroppen i en gångtunnel i resecentrum i Linköping.

Hon var på väg för att träffa sina barn vid ett möte anordnat av socialen då hon stötte på sin exman, Dulijano Saciri, 40. Med en kniv, inför vittnen och fångat av stationens övervakningskameror, högg han ner henne. Attacken kom bakifrån och ett 40-tal knivhugg träffade Sanijes kropp. Vittnen hörde henne skrika på hjälp och flera försökte gripa in. Men Dulijano Saciri fortsatte att hugga även efter att Sanije låg livlös på marken.

I oktober dömdes Dulijano Saciri till livstids fängelse för mordet.

Sanije lämnade efter sig nio barn. Ett av dem är Mujo Saciri, 19.

– Jag saknar henne jättemycket, har han sagt till Aftonbladet.

Aline Rivuzumwami dödades i Alvesta i april 2021.

Alvesta, 17 april 2021

40-åriga Aline Rivuzumwami mördades mitt på öppen gata i Alvesta.

Den åtalade mannen, en 38-åring som var hennes vän, säger sig ha sett demoner i Aline och uppger att det var därför han mördade henne med slag, sparkar och knivvåld. Han dömdes för mordet men till rättspsykiatrisk vård.

– Det är så fruktansvärt tragiskt att hennes liv skulle sluta så här. Hon mådde mycket bättre och hade börja träna på gym tre gånger i veckan. Hon pratade också om att börja jobba igen, har hennes ex-sambo berättat för Aftonbladet.

En 27-årig man i Sundsvall slog ihjäl sin 26-åriga sambo med en hammare i juni 2021. Han tände sedan eld på lägenheten innan han gick till polisen och anmälde sig själv.

Sundsvall, 1 juni 2021

Den 26-åriga kvinnan hittades i en brinnande lägenhet. Hon hade dock mördats innan branden startade.

I september dömdes kvinnans sambo Alexander Andersson Härkönen, 27, till livstids fängelse för mordet.

Han erkände omgående att han slog sin sambo flera gånger med en hammare i huvudet men har inte riktigt kunnat förklara varför han gjorde som han gjorde.

Alexander Andersson Härkönen hävdade att han fick en stark önskan om att dö men att han i stället slog ihjäl sambon. Efter att han tänt eld på lägenheten gick han till polisen och anmälde sig själv.

I slutet av juni hittades en kvinna i 30-årsåldern död i sjön Magelungen i södra Stockholm

Ågesta, 22 juni 2021

Naken och utsatt för våld hittades en kvinna i 30-årsåldern död i sjön Magelungen i södra Stockholm i slutet av juni. Kvinnans kläder och tillhörigheter har ännu inte hittats, något som har stärkt misstankarna om att hon inte tog sig till platsen av egen vilja.

Den mördade kvinnan var asylsökande och ensamstående mamma till ett barn.

En man sitter häktad misstänkt för att ha mördat kvinnan. Han nekar till brott.

Åtal väntas väckas den 16 februari.

Polisens avspärrningar vid den misstänkta brottsplatsen.

Sjuhärad, 3 september 2021

På förmiddagen den 3 september larmades polisen till ett hus på en liten ort i västra Sverige.

I villan hittades en kvinna i 40-årsåldern död. Till en början misstänktes inte brott. 

Men några dagar senare ändrades rubriceringen till mord.

Kvinnans make, en sverigedemokrat med tunga lokala politiska uppdrag från Sjuhärad, häktades. I november släpptes han på fri fot – men misstankarna om mord kvarstår och en förundersökning pågår alltjämt, enligt kammaråklagare Olof Sahlgren.

I förhör har mannen nekat till brott.

– Jag anser att jag är helt oskyldig till den saken. Jag skulle aldrig göra en sådan sak, säger han.

Kristianstad, 16 september 2021

Den 27-åriga kvinnan och den jämngamla mannen hade varit tillsammans till och från. Vid ett tillfälle var de sambos men inte när mordet skedde.

Varför den 27-årige mannen med stort övervåld slog, dränkte och högg ihjäl sin flickvän har han inte kunnat svara på annat än att han i förhör menat att han hört röster som uppmanat honom.

– Du måste slå henne. Hon är satan. Du måste testa och slå henne. Det bara regna in saker i huvet, har han sagt i förhör.

Nyligen åtalades han för mord. Han själv erkänner misshandeln men nekar till rubriceringen mord.

– Utredningen har gått relativt snabbt och redan tidigt ringades den åtalade in som misstänkt. Bevisläget i övrigt är gott med både muntlig och teknisk bevisning som stödjer åtalet, har kammaråklagare Johan Eriksson tidigare sagt om bevisläget.

Beata Ratzman blev 32 år.

Malmö, 24 september

Den 32-åriga fembarnsmamman Beata Ratzman flyttade från Polen till Malmö år 2013 för att försöka ge sina barn ett bättre liv.

Hon gifte sig med den i dag 49-årige man som sitter häktad misstänkt för mordet på henne och de fick ett barn tillsammans.

Men Beata upplevde att mannen blev allt mer kontrollerande och våldsam.

Hon skickade bilder till sin familj på skador hon sa att han orsakat.

I augusti 2021 begärde hon skilsmässa och ensam vårdnad om den gemensamma sonen.

Beata tog bilder av de skador hon fått.

Den 24 september sågs hon gå in i en vit Suzuki Vitara som hennes make äger. Efter den bilfärden försvann hon. Den 20 november, nästan två månader efter att Beata Ratzman försvann, hittades hon död vid Yddingesjön en och en halv mil utanför Malmö.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det Beatas make, som efter många förhör där han helt nekat till brott, som till slut ledde polisen rätt.

Den häktade mannen medger nu att han orsakat Beatas död men han nekar till mord.

Åtal ska väckas den 14 februari.

– Jag tror att den utlösande faktorn för honom var att min syster ville ta barnen och bli helt självständig. Att han var våldsam och hade ett hett temperament visste vi. Men vi trodde aldrig att han faktiskt skulle döda henne, har en av Beatas systrar tidigare sagt till Aftonbladet.

Polis larmades till parets lägenhet i Vänersborg den 22 oktober 2021. Där hittades den 27-åriga kvinnan död.

Vänersborg, 22 oktober 2021

Den 27-åriga kvinnan var gravid när hon misstänks ha mördats av sin sambo.

Åklagaren utreder också rubriceringen grovt barnfridsbrott eftersom två barn i förskoleåldern var hemma när den 27-åriga kvinnan mördades, barn som kan ha bevittnat mordet.

Kvinnans sambo, en två år äldre man, greps och anhölls misstänkt för mordet. I handlingar hos förvaltningsrätten framgår att han erkänner att han dödat sambon – men han menar att det troligtvis inte traumatiserat barnen då de befann sig i ett annat rum och han fick dem att se åt ett annat håll.

Åtal väntas väckas den 15 februari.

Polisens tekniker säkrar bevis på brottsplatsen i Haninge.

Haninge, 31 oktober 2021

Tidigt en söndagsmorgon kallades polis och ambulans till ett radhus i Haninge söder om Stockholm.

Där hittades en kvinna i 45-årsåldern död. På hennes kropp fann man stickskador. Mordvapnet var enligt Aftonbladets uppgifter ett slags samurajsvärd.

Kvinnans ett år yngre man greps på platsen och i bostaden fanns även kvinnans son.

Den 44-årige mannen medgav att han mördat sin hustru och han häktades. Men samma dag föll han ihop i sin cell, död.

Inget brott misstänks i samband med hans död.

Vad som ledde fram till mordet på kvinnan har därför inte fått något svar men uppgifter från utredningen ska ha gjort gällande att han var mycket kontrollerande mot sin hustru och att han hade placerat mikrofoner i hennes handväska och avlyssnat henne.

Bygden är i chock efter mordet.

Åkarp, 3 december

Polisen kallades till en bostad i Åkarp en knapp mil nordost om Malmö den 3 december. Där hittades en 32-årig kvinna död.

Hennes 41-årige sambo greps och sitter fortfarande häktad för misstänkt för mordet.

– Han erkänner att han berövat målsäganden livet. Han tar ansvar för vad han har gjort, säger advokat Magnus Hermansson. 

– Det är en mycket tragisk händelse som lett till mycket tragiska konsekvenser.

Mannen är sedan tidigare ostraffad. En liten sinnesundersökning som gjorts av mannen visar att det finns skäl att misstänka att han lider av en allvarlig psykisk störning.

Åtal ska väckas den 24 februari men troligtvis kommer förlängd åtalstid att begäras.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Hans Österman
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET