Därför är Annie Lööf allas hackkyckling just nu

Uppdaterad 2021-11-26 | Publicerad 2021-11-25

Sen förra valet har Centerpartiet varit högerns hackkyckling, men efter gårdagens politiska turbulens har även vänstersidan vänt sig emot dem.

Den breda mitten där Annie Lööf befinner sig blir med tiden allt smalare. Efter i går är det bara Magdalena Andersson som är Centerns kompis.

Miljöpartisterna stormade ut och skanderade att Centern inte var att lita på. MP menade att Centern fått allt de pekat på i olika förhandlingar, att de släppt fram en S-statsminister men sen ändå skulle låta regeringens budget falla.

Centerpartiet hade, enligt Miljöpartiet, gått emot sina principer och skulle nu bidra till att släppa fram ett budgetalternativ som förhandlats med Sverigedemokraterna.

Som en konsekvens bestämde sig Miljöpartiet för att lämna regeringen. Dagen som börjat med en historisk händelse, med Sveriges första kvinnliga statsminister, slutade i politiskt kaos.

Ingen vill stå med skuld-bollen

Centern slog ifrån sig – de hade bara följt praxis i riksdagen. Först hade de röstat på sin egen politik och sen lagt ner sina röster i den slutgiltiga omröstningen. Resultatet blev att M+KD+SD:s budgetalternativ fick störst stöd och vann, men det var inte på grund av Centern, sa Centern.

Sen Centerpartiet bröt sig ur alliansen och släppte fram en S-ledd regeringen efter valet 2018 har de varit högerns hackkyckling. De som vill ha en borgerlig regeringen ser C som svikare och tonen mellan de forna allianskollegorna har varit syrlig och barsk.

Efter i går är också vänstersidan med Miljöpartiet i spetsen, förbannade på Centern.

Ensamt i mitten

Det bara Magdalena Andersson som står kvar vid deras sida. Inte för att hon vill utan för det är hennes enda möjlighet att bli statsminister och kunna bilda en regering. Det gäller både nu och efter valet.

För Centerpartiet kommer det bli svårt att förklara för väljarna varför riksdagens praxis är överordnad det politiska resultatet.

Men det kommer bli lika svårt för Miljöpartiet att förklara för sina väljare hur de hindrade den första kvinnliga statsministern från att tillträda sin post.

Annie Lööf

ANNONS