Nästan alla ute ur gruvan efter svår klättring

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2021-09-28

Gruvan i Sudbury i Kanada där 39 gruvarbetare suttit fångade.

Nästan alla 39 gruvarbetare som suttit fångade i en gruva i östra Kanada sedan i söndags har räddats, uppger räddningstjänst och lokala medier.

Sent på tisdagskvällen, svensk tid, rapporteras 35 av de 39 gruvarbetarna ha tagit sig ur gruvan, som ligger i staden Sudbury i provinsen Ontario.

– Vi tar det långsamt för att inte pressa någon mer än vad de orkar. De har varit under jord i över 48 timmar, så vi går långsamt framåt, säger Shawn Rideout, chef för räddningsarbetet, till kanadensiska public servicebolaget CBC.

Arbetarna fångades i gruvan i söndags efter att en olycka skadat deras transportsystem, vilket stoppade dem från att nå den huvudsakliga utgången. I stället har man med hjälp av rep och stegar tagit en alternativ väg ut – för egen maskin.

Det är en hård klättring upp. Den största gruppen av gruvarbetare har varit nere på speciella skyddsplatser på mellan 900 till 1 200 meters djup. Därifrån kan det ta uppemot tio timmar att ta sig upp, rapporterar Toronto Sun.

– Det är en lång resa. Det är tungt för armarna, säger en av de räddade gruvarbetarna till tidningen.

Ingen uppges ha skadat sig i olyckan.

Den brasilianska gruvjätten Vale, som driver gruvan, uppger att arbetet på platsen inte kommer att återupptas förrän en utredning av vad som gått fel är slutförd.