Ny karta över Texas valdistrikt

TT TT-AP

Publicerad 2021-10-19

Det republikanska styret i USA-delstaten Texas har godkänt en omritad karta över valkretsarna till representanthuset i Washington DC.

De nya kretsarna gynnar sittande republikanska kongressledamöter och minskar möjligheterna för minoriteter att vinna val, menar kritiker.

Den nya kartan godkändes sent på måndagen, under protester från Demokraterna. Oppositionspartiet kritiserar dels att processen gått fort och dels att antalet distrikt som styrs av minoritetspolitiker minskar. Med de nya reglerna kommer Texas att ha sju valkretsar som styrs av spansktalande så kallade latinos i stället för som tidigare åtta.

– Genom att godkänna denna kongresskarta gör vi Texas invånare en otjänst, säger Rafael Anchia, demokratisk ledamot av delstatskongressen.

Spansktalande politiker brukar av tradition stödja Demokraterna, som har en mer liberal syn på invandring än Republikanerna.

Till domstol?

Texasrepublikanerna å sin sida understryker att de följt gällande vallagar. Kartan har ritats ”helt utan rasfrågan för ögonen”, hävdar Texasparlamentarikern Joan Huffman, som skrivit lagförslaget.

Ändå hann förslaget inte mer än godkännas förrän människorättsorganisationer lämnade in stämningar till domstol.

Valdistrikten i Texas är omtvistade, så sent som 2017 slog en federal domstol ner på de nya distrikt som Republikanerna då försökte införa. Detta med hänvisning till att gränsdragningen avsiktligt gjorts för att diskriminera minoritetsväljare.

Att ändra valkretsindelningar för att gynna ett visst parti är inte ovanligt i USA, där företeelsen kallas ”gerrymandering”.

Lämnade delstaten

Texas är USA:s näst folkrikaste delstat och valresultatet där har stor betydelse i amerikanska presidentval.

Frågan om rösträtt och valsäkerhet är omtvistad i USA i allmänhet och Texas i synnerhet. I somras lämnade delstatskongressens demokratiska ledamöter hemstaten i över en månad för att hindra att en ny omstridd vallag antogs.

Lagen – som bland annat förbjuder drive-in- och dygnet runt-röstande samt gör det svårare att poströsta – godkändes ändå i början av september när ledamöterna återvänt. Republikanerna har hävdat att lagen skärper valsäkerheten och minskar risken för fusk.