Förslag: Skärp lagen vid våld mot familjedjur

TT

Publicerad 2021-10-15

Att plåga djur i syfte att skada kvinnor bör klassas som grovt djurplågeri, anser Veterinärförbundet och flera organisationer. Arkivbild.

Övergrepp mot djur i syfte att skada kvinnor borde räknas in under den nya brottsrubriceringen grovt djurplågeri. Det anser Veterinärförbundet och fem djur- kvinnoorganisationer som kräver att regeringen ändrar i lagförslaget.

I somras presenterade regeringen ett 40-punktsprogram för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Men problemet med män som skadar kvinnors husdjur finns inte med bland punkterna, skriver avsändarna på DN Debatt.

Ofta innebär våld mot familjedjur också psykiskt våld mot kvinnan i familjen. Det är inte helt ovanligt att män hotar djur för att hindra kvinnan från att lämna relationen.

Därför, skriver debattörerna, bör brottet grovt djurplågeri ”inkludera systematiskt våld mot familjedjur som en del i kvinnofrids- och fridskränkning”.

Undertecknare är Veterinärförbundet, Se sambandet, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Djurskyddet Sverige, Svenska Djurskyddsföreningen samt Veterinär omtanke om våldsutsatta.