EU-topparna: Ge Ukraina kandidatstatus

Publicerad 2022-06-16

Låt Ukraina gå med i EU – omedelbart.

Det meddelande Frankrike, Italien, Tyskland och Rumänien under sitt Kiev-besök.

Emmanuel Macron lovar också lastbilsburna artilleripjäser.

– Vi gör allt vi kan för att Ukraina själv ska kunna avgöra sitt öde, säger Macron.

Följ ämnen
Ukraina

Ukraina borde få status som kandidatland till EU och det borde hända nu.

Det var ett av budskapen från ledarna för Frankrike, Tyskland, Italien och Rumänien när de idag besökte Kiev och president Volodymyr Zelenskyj, rapporterar nyhetsbyrån AP.

De fyra världsledarna togs emot på röda mattan utanför presidentkansliet i ukrainska huvudstaden i ett oannonserat besök på torsdagen. De var sedvanligt klädda i kostym och slips. Zelenskyj i sin militärgröna mundering.

Macron kramade Zelenskyj när de möttes utanför presidentpalatset. ”Europeiskt brödraskap”, skrev han på Twitter senare under kvällen.

– Europa står vid er sida och kommer att göra det så länge det behövs, tills seger är nådd. En seger som kommer att leda till fred och återigen ett fritt och självständigt Ukraina, sa franska presidenten Emmanuel Macron.

Ska diskutera med alla EU-länder

Efter mötet höll ledarna en gemensam presskonferens och uppgav att de alla ställer sig bakom att Ukraina borde få kandidatstatus till EU. Tyska förbundskanslern Olaf Scholz beskrev beskedet som en milstolpe.

– Medlemsländerna i den Europeiska unionen kommer att diskutera detta de kommande dagarna. Vi är medvetna om att det behövs en enhällighet bland de 27 EU-länderna, sa han.

Emmanuel Macron meddelade att han lovar att skicka ytterligare avancerade vapen till Ukrainska. Sex lastbilsburna artilleripjäser.

– Vi gör allt vi kan för att Ukraina själv ska kunna avgöra sitt öde, sa han under pressträffen.

Ledarna höll en gemensam presskonferens.

Draghi: Ska bygga upp allt igen

Under dagen besökte de även Irpin utanför Kiev som totalförstördes under ryssarnas ockupation.

– De förstörde förskolor, de förstörda barnens trädgårdar. Vi kommer att bygga upp allt, sa Italiens premiärminister Mario Draghi under besöket och sitt möte med lokalbefolkningen, rapporterar CNN.

Under besöket i Iprin utanför Kiev.