M:s förslag: Tre miljarder extra till Försvaret

Publicerad 2022-02-09

Moderaterna vill blixtsatsa 3 miljarder kronor på det svenska försvaret.

M-ledaren Ulf Kristersson pekar på krigsrisk och brister i svenska försvaret som måste åtgärdas.

– Ingen ser att Ryssland backar på sina ultimativa och helt oacceptabla krav, säger oppositionsledaren.

Moderaterna vill se ett omedelbart resurstillskott till Försvarsmakten på cirka tre miljarder för 2022. Pengarna ska bland annat användas till anskaffning av ammunition, reservdelar och robotar.

M-ledaren Ulf Kristersson betonar att det måste handla om nya pengar – och inte ekonomiska tillskott som redan förhandlats att ska komma försvaret till gagn på längre sikt.

Kristersson säger att det finns en tydlig krigsrisk som politiken måste förhålla sig till.

–Det här är allvarligt, ingen kan säga hur allvarligt det är, men att Ryssland numera har förmågan att göra en storskalig eller en mindre militär aggression mot Ukraina, det står utom tvekan. Det ingen vet är vilken ambition de har att göra det. Alla länder drar just nu slutsatsen att det här det allvarligaste läget på flera decennier och antagligen de största trupprörelserna som Ryssland har gjort på flera decennier.

Moderaterna vill att deras bud på ett tillskott på 3 miljarder kronor slås fast i försvarsberedningen som väntas hålla sitt första möte under nästa vecka.

– Det är bråttom och det tycker jag också omvärlden visar. Vi har brister i den svenska förmåga här och nu, det har ÖB beskrivit flera gånger, säger Ulf Kristersson.

Hur skiljer sig er bild från regeringens i den här frågan?

– Regeringen var lite valhänt i att över huvud taget vilja diskutera igenom situationen på allvar. Vi tyckte att försvarsberedningen var det naturliga forumet där vi brukar diskutera såna svåra saker. Så gjorde vi även 2014 när Ryssland anföll Ukraina förra gången. Nu har då regeringen gått med på att sammankalla försvarsberedningen men säger i princip att inga nya pengar ska tillföras. Då säger vi att det duger inte.

Stärkta resurser för cybersäkerhet

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonsson pekar på att det finns brister i Försvarsmakten som ÖB tidigare rapporterat om till försvarsberedningen och försvarsdepartementet – men som hittills inte finansierats.

– Försvarsmakten har tidigare sagt att man skulle vilja se åtgärder när det kommer till tillgängligheten på robotar, tillgängligheten på ammunition och när det kommer till reservdelar och underhåll, säger Pål Jonsson som understryker brådskan.

— Det finns en risk för en storskalig konflikt i Europa om Ryssland återigen gör en fullskalig invasion av Ukraina, det kommer ha återverkningar för hela Europas säkerhet inklusive vår egen.

2,5 miljarder ska gå till det militära försvaret och en halv miljard till det civila försvaret, enligt Jonsson.

– Hittills har vi bara hört försvarsminister Peter Hultqvist prata om militära försvaret så vi kommer också lägga fram förslag om att stärka civila försvaret, säger han och fortsätter:

– Det handlar om förstärk för att samhället ska vara mer robust och motståndskraftigt vid kris och krig. Det vi också måste ta höjd för är risken för storskaligt statssanktionerade cyberangrepp. Vi vill se en budgetförstärkning för nya cybersäkerhetscentret som ska presenteras och att Försvarets radioanstalt kan få förstärkta resurser och ledande ansvar för det.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson stödjer Moderaterna förslag:

– Regeringen verkar vara inne på att det snarast ska vara en omfördelning mellan åren och inga nya pengar till Försvarsmakten. Det är helt oacceptabelt i det här läget och kommer inte att fungera. Det går inte att trolla med knäna, vi måste ha rejäla tillskott.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Pål Jonsson, Moderaternas försvarspolitiska talesperson.