EU kallar USA till krismöte om datorförbud på flygplan

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. På onsdagen kom uppgifter om att USA kan komma att förbjuda bärbara datorer på alla inkommande flyg även från Europa.

Ett liknande förbud finns redan för åtta länder i Afrika och Mellanöstern.

Nu har EU kallat USA till ett krismöte uppger AP.

Beskedet om att förbudet av bärbara datorer och annan elektronik i kabinen även kan omfatta kommersiella flygningar till USA från Europa kom under onsdagen, vilket flera amerikanska medier rapporterade om med hänvisning till källor inom USA:s inrikessäkerhetsdepartement (DHS).

Ett liknande förbud finns redan på plats sedan i mars i år och gäller flygresor som avgår till USA från åtta länder i Mellanöstern och Afrika.

Enligt policyn är passagerare förbjudna att ta med sig elektroniska enheter som är större än en mobiltelefon - som bärbara datorer, surfplattor och kameror - i kabinen på flygningar med destination USA.

Dock är det tillåtet att förvara föremålen i det incheckade bagaget.

Ökad oro för terrorister

Skälet uppges vara en ökad oro kring att terrorister kan gömma sprängämnen i den typen av ”konsumentelektronik”.

Bland annat ska terrorgruppen al-Qaida ha utvecklat en teknik för att gömma sprängmedel i batterier och batteriutrymmen i teknikprylar.

Men förslaget om att utöka förbudet även till Europa har fått EU att reagera, som nu har kallat in USA:s inrikessäkerhetsdepartement till ett krismöte uppger nyhetsbyrån AP.

En telefonkonferens ska samordnas mellan inrikessäkerhetsdepartementet och ”flera viktiga europeiska partners” som Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien uppger AP.

”Inte som att förlora en vattenflaska”

Förslaget skulle kunna påverka 65 miljoner passagerare varje år som reser via de transatlantiska rutterna, vilket är en av världens mest trafikerade.

En talesperson som ansvarar för kontrollen av bagage och människor på franska flygplaster vittnar för AP om ”kaotiska scener” om förbudet införs. Han menar att det skulle sakta ned farten i säkerhetskontrollen då människor kommer försöka förhandla om att få behålla sina datorer.

– Det är ju inte som att förlora en sax eller vattenflaska direkt. Tänk dig antalet människor som i dag tar med sig sina datorer och surfplattor ombord på flygplanen. Det är inte bara vuxna utan även barn.

Enligt AP påverkar det nuvarande förbudet gällande åtta länder i Mellanöstern och Afrika 50 flighter per dag.

Oklart om nytt hot

Men enligt Europeiska kommissionens talesperson, Anna-Kaisa Itkonen, gäller EU:s främsta oro just nu om det finns något nuvarande terrorhot som lett fram till att förslaget nu diskuteras mer aktivt.

Amerikanska tjänstemän har sagt gällande det tidigare förbudet som började gälla i mars i år, att det inte var baserat på något specifikt hot utan på mer långvariga farhågor gällande terrorism riktad mot flygplan.

Enligt David Lapan, talesperson på USA:s inrikessäkerhetsdepartement, har man ännu inte fattat något slutgiltigt besked om EU-förbudet.

"Men vi överväger frågan", skriver ha i ett mejl till Washington Post.

Det är oklart om ett eventuellt utvidgat förbud mot EU kommer att inkluderar alla europeiska länder eller bara vissa.

I nuläget omfattas nio flygbolag från Jordanien, Turkiet, Saudiarabien, Kuwait, Egypten, Qatar, Marocko och Förenade Arabemiraten.

Publicerad:

LÄS VIDARE