Läraren sköts inför ögonen på eleverna: ”Känner förtvivlan”

Uppdaterad 2017-05-12 | Publicerad 2017-05-11

Läraren sköts ihjäl med ett stort antal skott alldeles intill skolan – och flera elever blev vittnen.

Det kallblodiga mordet i Lövgärdet i norra Göteborg har chockat elever, föräldrar och kollegor.

– Jag kan inte förstå att det här har hänt, säger fältassistenten Stefan Bladh.

Flaggan framför Lövgärdets skola vajar på halv stång i den råkalla vinden. Bilen som läraren satt i när han sköts har forslats bort från parkeringen. Räddningstjänsten har sopat undan glassplittret från gatan, och polisen har tagit bort de blåvita avspärrningsbanden.

För bara några timmar sedan förvandlades den lugna morgonen till ett våldsamt kaos då två maskerade män avfyrade ett stort antal skott mot läraren, som är i 30-årsåldern, innan de flydde från platsen.

Ett vittne som SVT Väst har pratat med befann sig alldeles i närheten när gärningsmännen öppnade eld.

– Jag visste inte först om det var raketer eller smällare men jag tog några steg mot där smällarna kom ifrån. Då såg jag två helmaskerade män med ett föremål i handen, det såg ut som en pistol.

– De vände sig mot oss och vi fick panik, jag hukade under en bil och tänkte att nu kanske de avlossar skott mot oss också. Det var som i en film.

En annan man berättar för Göteborgs-Posten att han var först fram till den skjutne läraren.

– Det första jag gjorde var att springa fram och känna på pulsen men det fanns ingen, säger han till tidningen.

– Det var krossade rutor. De hade avrättat honom. Jag hade inget batteri på mobilen så jag skrek till folk att de skulle ringa polisen.

”Väldigt obehagligt”

Nu har klockan passerat lunchtid. Skolan håller stängt, men många elever dröjer sig ändå kvar i området. De står i klungor och pratar om dödsskjutningen som flera av dem blev vittnen till.

– Jag förstår inte det här alls. Varför skulle någon vilja honom illa? Han var en väldigt bra person, säger en av dem.

En kvinna, som inte vill uppge sitt namn, kommer gående med sin treåriga dotter i handen.

– Jag har precis varit och hämtat henne på förskolan som ligger här intill, säger hon, och fortsätter:

– Precis efter att jag lämnat min dotter i morse var det en som berättade för mig vad som hänt. Vi måste ha kommit hit precis efteråt, men jag hörde inte några smällar eller så.

Hur känns det att något sådant här händer så nära din dotters förskola?

– Väldigt obehagligt. Jag har velat hämta henne hela dagen. Jag har ringt personalen flera gånger, men de sa hela tiden att barnen hade det bra.

Höll eleverna inomhus

När dödsskjutningen inträffade hade Lövgärdesloppet, med över 1 000 deltagande barn, precis startat i närheten.

En man, som inte heller vill berätta vad han heter, var där för hjälpa lärarna med arrangemanget.

– Jag såg helikoptrar i luften, och samtidigt ringde någon en av lärarna och berättade vad som hänt. Då tog vi in alla elever i ett klubbhus och höll dem kvar där, säger han.

– Jag såg paniken i lärarnas ögon. De var väldigt stressade. Barnen förstod nog inte riktigt allvaret, men en del blev oroliga. Jag försökte lugna ner dem.

”Oerhört ledsamt”

En bit från parkeringen står fältassistenten Stefan Bladh. Han är på plats för att trösta och stötta elever som behöver någon att prata med.

– Det är fruktansvärt att något sådant här sker framför barnen. Just nu känner jag bara förtvivlan. Jag kan inte förstå att det här har hänt, säger han.

Även makarna Stefan och Eva Sundermo och deras vän Hanaa Yasin har kommit för att rycka in där det behövs. De är alla tre engagerade i missionskyrkan Rosa huset, som ligger helt nära mordplatsen.

– Vi har bott här i massa år. Våra barn är uppvuxna här. De allra flesta som bor här helt vanliga, skötsamma människor. Det är oerhört ledsamt allt detta, säger Stefan.

Följ ämnen i artikeln