Svensk forskare i ufo-projekt: Finns ett stigma

André Spång/TT

Publicerad 2021-07-27

Forskningen bedrivs på amerikanska Harvarduniversitetet. Arkivbild.

Finns teknik byggd av utomjordiska civilisationer på jorden?

Det ska man ta reda på i Galileo-projektet, som hittills tilldelats 15 miljoner kronor.

– Man vill ta tag i ufo-frågan på ett vetenskapligt och objektivt sätt, säger Beatriz Villarroel, forskare i astrofysik, som är en del av projektets forskargrupp.

Med miljondonationerna i ryggen ska forskargruppen ta reda på om det finns teknik byggd av utomjordiska civilisationer. Projektledaren Avi Loeb, professor vid institutionen för astronomi vid Harvarduniversitetet i USA, beskriver projektet som rymdarkeologi, en inriktning av astronomin.

– Vi kan inte längre ignorera möjligheten att tekniska civilisationer föregått oss, sade han på en presskonferens i samband med lanseringen av projektet.

I den handplockade forskargruppen finns svenskan Beatriz Villarroel, verksam vid Stockholms universitet.

– Jag känner mig otroligt hedrad. Galileoprojektet handlar om att man vill ta tag i ufo-frågan på ett vetenskapligt och objektivt sätt, säger hon.

TT: Vad har du för förväntningar på projektet?

– Jag är jätteintresserad av anomalier på himlen och att man ska få flera instrument samtidigt som man letar efter anomalierna.

Att ha sett ett ufo, eller att ägna sig åt forskning om oidentifierade flygande föremål, har ibland förknippats med uttrycket ”foliehatt”.

– Det finns ju ett stigma, men jag är så pass nyfiken på Galileo-projektet att det vinner över stigmat, säger Beatriz Villarroel.