Här är Sveriges hetaste ort – ”Varmt jämt och ständigt”

Publicerad 2021-07-26

MÅLILLA. Småländska Målilla är ofta varmast i landet och erhåller rekordet för varmaste temperaturen som någonsin uppmätts i Sverige.

Värmen präglar hela orten och är något det finns en stolthet över.

– Det är värme och speedway vi är kända för, säger Karl-Eric Skog som än idag minns den rekordheta sommaren 1947 när termometern nådde hela 38 grader.

I Målilla bor 1 429 personer och stans samlingsplats är Coops parkering. Där finns också en grill som serverar korv, hamburgare och köttbullar med mos. Grillens uteservering är nästan fullsatt när Aftonbladet besöker det lilla samhället.

Snett mittemot grillen ligger rondellen med stans stolthet – en gigantisk termometer som visar temperaturen året runt.

Målilla innehar Sveriges värmerekord.

När Aftonbladet är på plats spelar vädergudarna oss ett spratt och bjuder på 23 grader celsius och svalkande vind. Men veckan innan och stora delar av sommaren har temperaturerna varit betydligt högre – bland annat den 18 juni när ett nytt svenskt junirekord slogs med 34,6 grader.

Den enda gången det har varit varmare i Sverige var söndagen den 29 juni 1947, också i Målilla (ett tangerat rekord som även har uppmätts i Uppsala 1933).

Karl-Eric Skog har bott hela sitt liv i Målilla.

Mycket bad på rekorddagen

Någon som minns rekorddagen är Karl-Eric Skog som var tio år gammal då.

– Vi var väl ute och lekte som vanligt. Det var en söndag också och i söndagsskola var man ju inte alltid. Det var mycket bad, i Emån bland annat så vi hade en fin badplats.

Något Karl-Eric har starka minnen av är den tidens sommarklädsel för pojkar: hängselshorts och bar överkropp.

– Varmt var det nästan jämt och ständigt. Vi sprang ute med kortbyxor och hängslen så vi var bruna om magen och så var det vita streck efter hängslena.

Karl-Eric har bott i Målilla i hela sitt liv. Han har jobbat som kyrkovaktmästare och har ägnat sig mycket åt speedway som vid sidan av värmen är det orten är mest känt för.

”Har varit lite för varmt”

Hettan är inget som har stört honom.

– Det är varmt och fint här. Det är väl det att vi ligger så nära höglandet. Slutet på höglandet är bara tolv kilometer från Målilla och det är väl den lilla sänkan där som gör att värmen stannar. Så säger di lärde i Lund som man sa.

Om det blir för varmt dricker Karl-Eric extra mycket vatten och flyttar ner i källaren.

– Det har varit bra i år, det har varit lite för varmt. Men vi kan flytta ner en våning så blir det svalare. Kylskåpet är för litet annars är det toppen.

Många av Karl-Erics grannar är också födda och uppvuxna i Målilla. Alla känner till rekordet från 1947 och säger att det är något det fortfarande pratas om. De flesta verkar gilla att bada och varma dagar samlas invånarna ofta vid Hesjön.

Hampus Magnusson Larsson gillar att cykla runt hemma i Målilla.

Många turister

Aftonbladet stöter på 13-årige Hampus Magnusson Larsson flera gånger under dagen. Han ägnar till stor del sommarlovet åt att cykla runt i Målilla med kompisar och är mest vid sjön och Coop.

– Det har varit varmt i sommar. Badar man är det skönt. Men om man bara är ute och cyklar blir det för varmt.

Men det är inte bara infödda Målillabor som gillar värmen i byn. Här finns många turister, framförallt tyskar.

Nils Aschenbeck och sonen Teo trivs i Målilla.

Nils Aschenbeck från Bad Kissingen i Tyskland trivs så bra att familjen köpt ett sommarhus i Målilla.

– Vädret är väldigt bra, väldigt varmt. Somrarna är bra och bättre än i Tyskland.

Aftonbladet frågar om Nils vet om att han äger ett hus i Sveriges varmaste by.

– Vi vet det. Vårt hus byggdes 1947 vilket var året då den varmaste temperaturen i Sverige uppmättes.

Följ ämnen i artikeln