Hundratals vallfärdade till vaccinmottagning: Först till kvarn

Uppdaterad 2021-03-29 | Publicerad 2021-03-28

Kön ringlade sig lång till Sabbatsbergs sjukhus på söndagen. Sedan vaccineringen med Astra Zenecas vaccin återupptagits blixtöppnade vaccinmottagningen plötsligt för alla 75-plussare – men det var först till kvarn.

– Vi åkte hit på vinst eller förlust, säger Tommy Nordin som köat i fyra timmar.

Det som började som ett rykte fick Tommy och hans fru att kasta sig in i bilen mot Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm vid niotiden på söndagsmorgonen. De hade fått höra att vem som helst över 75 kunde ställa sig i kö och bli vaccinerade med första dosen. De var långt ifrån ensamma.

– Det var ju kö ända upp på gatan, så det var flera hundra personer här, säger Tommy Nordin.

Fyra timmar senare är han nästan i mål.

– Nu är klockan två och vi hoppas få vår första spruta innan klockan tre när de stänger här i dag, säger Tommy Nordin.

– Det var ett rykte som gick på stan. Folk började ringa till varann. Jag har inte läst i några officiella papper. Mun mot mun-metoden, säger Tommy Nordin.

Ulla-Britt Dahl fick höra av hennes son att vaccinet fanns tillgängligt.

– Jag sa: ”Jag åker direkt”. Jag hade kunnat åka redan igår! säger Ulla-Britt Dahl.

Ulla-Britt Dahl.

Vaccinsamordnaren: Imponerad

Doserna i fråga är från det lager av Astra Zeneca-vaccin som hunnit bunkras under dagarna då läkemedlet var satt på paus för utredning. När det lagom till helgen fick grönt ljus att användas för de över 65 år i Sverige kunde en mottagning i Sabbatsbergs sjukhus som tidigare använts för personalvaccinering snabbt ställa om.

– Jag är imponerad av det engagemang som funnits för att börja vaccinera igen. Med den korta varseln vi fick tycker jag ändå att vi kommit igång bra, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare för Region Stockholm.

Vaccineringen var populär.

I bästa fall kommer tusen personer ha hunnit vaccinera sig under helgen. Med hjälp av vårdgivarnas olika kanaler, främst sociala medier som Facebook, gick det snabbt att få ut budskapet. Först till plats-principen kommer däremot inte att bli norm när fas 2-grupperna ska vaccineras.

– Det är tidsbokning som är basen i det här systemet. Men man behövde komma igång snabbt och hade möjlighet till det nu under helgen. Då har vårdgivaren bedömt att det var möjligt att göra så här, säger Magnus Thyberg.

Carl Jan kom för sent

Vid 13-tiden har sjukhusets funktionärer satt upp avspärrningsband längst bak i kön. Det blir besvikna miner när eftersläntrarna blir avvisade, två timmar innan stängning. En av dem är krögaren och vinkännaren Carl Jan Granqvist.

– Man skulle ju vara 75 och jag fyllde ju i måndags, så nu hade jag chansen! säger han.

Carl Jan Granqvist.

Men det visade sig att han skulle snubbla på mållinjen.

– Det var ju ingen idé. Det var tydligen kö från tidigt imorse så de flesta får ju vända, säger Carl Jan som ändå inte är allt för besviken.

– Samtidigt hade jag inte tänkt klämma mig före för jag har ju haft covid, och jag känner att jag har antikroppar redan.

Nyvaccinerade och nöjda

Precis innan stängning stiger Tommy och hans fru ut från vaccinationsmottagningen, nyvaccinerade och nöjda.

– Nu känns det jättefint och jag tror att om några dagar har man glömt bort att man gått och väntat på den här sprutan och stått ute i kylan en hel dag, säger han och fortsätter:

– Nu hoppas vi att livet kan börja igen och återgå till sin vanliga gång.

Kö till mottagningen.

Ungefär samtidigt kommer Klas Hammar, också han optimistisk inför framtiden efter nålsticket.

– Det känns jätteskönt, nu kan man kanske träffa barnbarnen i påsk, säger han.

Att det blev just Astra Zenecas vaccin, som just nu utreds för misstänkta biverkningar av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, skrämmer inte dem.

– Jag skulle ta vad som helst, jag vill ha mitt vaccin. Jag är inte rädd för vacciner, säger Tommy Nordin.

Inte heller Klas Hammar räds de mycket ovanliga biverkningarna.

– Chansen är ju tydligen en på miljonen att råka illa ut, och de som drabbats är dessutom damer under femtio, säger han.

– Jag hade tagit det i vilket fall som helst, det är inte avgörande, säger Ulla-Britt Dahl.

Klas Hammar.