Fullt i skidbacken under premiärhelgen

Publicerad 2021-01-31

När coronapandemin bröt ut förra året var det skidåkarna som fick stor skuld för smittspridningen.

Men trots rådande smittoläge har backarna i Stockholm öppnat – under lördagen var det helgpremiär för Hammarbybacken.

– Det är väl kanske i liftkön som man trängs lite, men jag är inte orolig, säger Eddie från Tyresö.

Förra vintern höll de flesta skidbackar i Stockholm stängt – men i år ser kallare temperaturer ut att leda till en bättre säsong.

Hammarbybacken öppnade den 25 januari efter att ha fått klartecken från Stockholm stad. Fram till den 24 januari vädjade region Stockholm till länets invånare att avstå från aktiviteter utomhus.

– Nu är det fullt i anläggningen, säger John Midelf, platschef på Skistar Hammarbybacken, tre timmar efter öppning på lördagen.

Skidanläggningen har tagit flera åtgärder för att minimera risken för smittspridning. Bland annat är skiduthyrningen stängd och caféet har flyttat servering utomhus för att undvika trängsel.

– I år uppmanar vi också gästerna att boka sitt liftkort på nätet, och det kan man sen hämta ut på plats från en automat utomhus, säger han och fortsätter:

– Sen har vi begränsat antalet gäster i anläggningen, så vi följer hela tiden om vi har för mycket folk och kan då avbryta försäljningen.

Simon och hans kompisar har tagit bilen till Hammarbybacken från Tyresö. Grabbgänget oroar sig inte för smittspridningen.

– Vi tog bilen hit så där undvek vi social kontakt. Sen i liftköerna försöker vi hålla avstånd, så jag tycker ändå vi tar relativt bra ansvar, säger han.

– Om man jämför med att sitta på en buss, då är ju det här mer säkert, säger kompisen som också heter Simon.

På toppen av Hammarbybacken.

Flera barnfamiljer har också lockats ut i backen.

– Vi har med oss eget käk och fika, så vi kommer hålla avstånd från andra, säger Osman som tar premiäråket i Stockholm med sina två döttrar.

– Så länge man är utomhus tror jag man klarar sig ganska bra och när man åker skidor då håller man naturligt avstånd, säger Emma som är ute i backen med son och dotter.

Trångt i liftkön.

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS