Reinfeldt: Trump kanske den sämste USA haft

Henning Eklund/TT

Publicerad 2020-11-08

Fredrik Reinfeldt har skrivit boken "3 november 2020 ödesvalet: Om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning". Arkivbild.

Jubel i världens demokratier. Sorg i diktaturerna. Det är världens reaktion på att Joe Biden blir USA:s 46:e president, säger före detta statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Diktaturernas starka män har sett Trump som en jämlike.

Donald Trump blir den tredje presidenten i modern tid i USA att inte återväljas efter sina fyra första år, om prognoserna håller.

– Det är ett historiskt underbetyg av Trumps sätt att leda landet, signerat det amerikanska folket, säger Fredrik Reinfeldt, moderat statsminister 2006–2014 och författare till boken "Ödesvalet", om presidentvalet.

Den nuvarande presidenten menar att det hela handlar om valfusk och har förberett mängder av juridiska processer för att bland annat få till omräkningar av röster. Men att han lyckas hindra Biden från att bli president tror inte Reinfeldt.

– Omräkningar kan ge skillnader på 100–150 röster. Joe Biden leder med tiotusentals röster i de här delstaterna. En omräkning kan inte leda till något, säger han.

Han påpekar att Trump dock fortfarande har mycket makt och inflytande, inte minst över de 70 miljoner människor som röstade på honom.

– Vi kan bara hoppas att det finns någon sorts bromsande kraft runt Trump, som dämpar vad han säger och gör så att han inte river upp oro och våldsanvändning, säger Fredrik Reinfeldt, och fortsätter:

– Ett halvt USA valde Trump, och den andra halvan väljer nu bort honom. Landet har en stor och svår läkningsprocess framför sig.

"Äntligen"

Ute i världen kommer nyheten om president Biden att tas emot på olika sätt, tror Reinfeldt.

– De jublar i demokratierna och är mer sorgsna i diktaturerna. Diktaturernas starka män har sett Trump som en jämlike som snarare visat förakt mot andra demokratier.

Skiftbytet i Vita huset kommer inte minst att få konsekvens för globala frågor, som säkerhetspolitik, handel och klimat. Trumpregeringen har startat handelskrig och dragit sig ur Parisavtalet.

– Stora delar av världen säger nu "äntligen", vi kan återgå till någon slags normalitet där vi samarbetar internationellt. De stora problemen vi har är globala, då kan man inte ha en supermakt som säger "America First".

"En av de sämsta"

En annan fråga är vad som nu händer med Republikanska partiet, som verkligen skakades om när Trump blev partiets kandidat 2016.

– Många säger att Trump kidnappade partiet. Frihandel blev protektionism och man gick från att beskriva invandrare som en tillgång till ett problem. Republikanerna som parti har radikaliserats och ligger i dag långt ut på högerkanten.

TT: Men Trump har ändå lockat fler väljare än tidigare republikanska presidentkandidater?

– Han har visat att han har en bas och vunnit många röster och det gör att det finns en stor diskussion kring vad Republikanerna ska göra för framtidsval. Var Trump-eran en väg framåt eller ett stort misstag? I det korta perspektivet tror jag att de kommer att ta bort mycket av det personliga, den hårda tonen och angreppen på demokratin, men de politiska positionerna kan man ligga kvar i.

TT: Hur kommer man att se på Trump-eran i efterhand?

– Jag tror att historiker och andra som analyserar honom i efterhand kommer att komma fram till att Trump är en av de sämsta, kanske den sämsta, president som USA någonsin haft.

Följ ämnen i artikeln