Polisen inleder särskild händelse efter uppgift om terrorattack i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisbuss utanför Regeringskansliet i Stockholm.
Foto: TT
Polisbuss utanför Regeringskansliet i Stockholm.

NYHETER

Polisen har beslutat om en nationell särskild händelse för att snabbt kunna agera vid en eventuell terrorattack.

– Polisen har en god operativ förmåga i hela landet, genom en nationell särskild händelse får vi en än mer flexibel organisation som både kan förhindra att attentat inträffar och att snabbt agera vid eventuella händelser, säger polisens nationella kommenderingschef Stefan Hector, i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan har polisen detaljerad information om befarat terrorbrott.

Terrorhotnivån i Sverige ligger fortsatt på en förhöjd nivå, tre på en femgradig skala. Polisens nationella stabsorganisation följer världsläget efter terrordåden i Österrike och Frankrike samt utvecklingen av USA-valet.

– Vi har en ökad närvaro på vissa platser och objekt. Det finns inga generella rekommendationer till allmänheten att undvika vissa platser eller agera på ett visst sätt, men vi vill att man ska vara uppmärksamma på eventuella råd eller instruktioner som man kan få från poliser i yttre tjänst när man rör sig på vissa allmänna platser, säger Anna Engelberg, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter till TT.

Säpo kommenterar inte om det finns något konkret terrorhot som föranlett polisens beslut.

– Vi får hela tiden in tips och information till oss. Ungefär varannan dag får vi in uppgifter kring attentatshot som är så pass konkreta att vi utreder dessa vidare för att bedöma och antingen bekräfta eller avfärda uppgifterna. Vi följer givetvis utvecklingen och världsläget efter de senaste terrorattentaten och har en tät dialog med polismyndigheten och andra myndigheter, säger Karl Melin, presschef på Säpo till Aftonbladet.

Med hjälp av insatsen kan polisen ha ökad närvaro på olika platser. Den nationella särskilda händelsen omfattar initialt storstadsregionerna Stockholm, Syd, Väst och region Mitt samt Nationella operativa avdelningen, Noa.

Under torsdagen meddelade regeringen att de inre gränskontrollerna förlängs till maj 2021.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%