Brå inleder studie av personrånen

Lucas Brischetto/TT

Publicerad 2020-11-25

Brå ska bland annat undersöka om offer och gärningspersoner har svensk eller utländsk bakgrund, i de fall där det finns en identifierad gärningsperson. Arkivbild.

Brottsförebyggande rådet (Brå) inleder en studie i syfte att kartlägga och undersöka personrånen, rapporterar SVT. Enligt SVT anmäldes förra året 7 741 personrån, den högsta siffran på tio år.

Brå ska bland annat undersöka om offer och gärningspersoner har svensk eller utländsk bakgrund i de fall där det finns en identifierad gärningsperson.

Samtidigt varnar Brå för att sådana resultat inte nödvändigtvis rättvist återspeglar verkligheten, eftersom anmälningsbenägenheten och risken att bli misstänkt för brott är ojämnt fördelad i samhället och påverkas av flera faktorer.

Rapporten ska utgå från anmälnings- och misstankeregistret och enkätstudier om utsatthet för brott. Brå ska gå igenom 800 förundersökningar och göra statistiska analyser av samtliga ungdomsrån mellan 2015 och 2019.

Enligt Brå är det redan nu tydligt att en stor del av både de som begår och de som utsätts för brott kommer från socioekonomiskt utsatta områden.

ANNONS