Storbritannien: Vi har viruset under kontroll

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Storbritanniens hälsominister Matt Hancock meddelar på en presskonferens på måndagen att han nu bedömer coronaviruset är under kontroll.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Storbritanniens hälsominister Matt Hancock meddelar på en presskonferens på måndagen att han nu bedömer coronaviruset är under kontroll.

– Vi har återtagit kontrollen över viruset, konstaterar Storbritanniens hälsominister Matt Hancock. Han hänvisar till en studie som visar att andelen smittade av coronaviruset i England minskat med 30 procent sedan nedstängningen den 5 november.

– Vägen framåt nu är att testa människor för att identifiera smittade som inte har några symptom, säger Hancock på en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Han uppmanar samtidigt alla att ta emot de tester som erbjuds eftersom det kan "rädda liv".

England befinner sig för närvarande i slutet av sin andra stora nedstängningsperiod för att bromsa coronavirusets framfart. Från och med den 2 december är det tänkt att de nationella åtgärderna ska ersättas av regionala, där varje region placeras i en av fyra nivåer med olika stränga regler.

Andelen smittade hade minskat till 96 per 10 000 invånare mellan den 13 och 24 november, jämfört med 130 mellan 16 oktober och 2 november, visar resultat av studien vid Imperial College London och Ipsos Mori.

Fler än 100 000 frivilliga har deltagit i studien.

"Resultatet visar att fallen höll på att stiga när landet gick in i nedstängning, men det här följdes av en nedgång när nationella åtgärder framgångsrikt minskade infektionstalen över landet", skrev hälsodepartementet i ett uttalande tidigare under måndagen.

Uppmjukningen av det hårda regelverket måste bli föremål för en omröstning i parlamentet på tisdag och då måste premiärminister Boris Johnson förlita sig på oppositionen för att få igenom det.

Nordirland, Wales och Skottland har sina egna coronaregler.

PODD Med vaccinsamordnaren Richard Bergström

Aftonbladet Daily om vaccinet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: