Biden bröt tystnaden – efter 64 dagar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

NEW YORK. Biden har varit president i 64 dagar – och är den första president i modern tid som har skjutit lika länge på första officiella presskonferensen.

Många newyorkare är skeptiska till om maktskiftet i USA bidragit till de förändringar de hoppats på. Med ett undantag:

– Pandemihanteringen har svängt helt, säger Cecilia Trippiedi, 23.

Med över två månader i Vita huset slår Joe Biden rekord och blir den första presidenten på ett århundrade som skjutit så länge på att officiellt tala med media.

Hans 15 föregångare har tagit frågor från journalister inom 33 dagar efter att de tillträtt, enligt en CNN-genomgång av data från the American Presidency Project.

I New York röstade en majoritet för att Biden skulle bli president, i stället för en andra mandatperiod för Trump. Men många väljare Aftonbladet talat med i metropolen är tveksamma till om Biden-administrationen verkligen åstadkommit lika mycket som de hoppats på vid det här laget.

”Har varit passiv”

Men en sak är de flesta överens om: Pandemihanteringen är betydligt bättre.

– Det är en skillnad i hur man tar pandemin på allvar. Jag tycker det är toppen att vaccin distribueras snabbt och att fler blivit vaccinerade. Jag tycker inte så mycket annat förändrats specifikt. Inte gällande diskriminering och hatbrott. Han har varit passiv i de frågorna, säger Cecilia Trippiedi, i Brooklyn.

Joe Biden talar offentligt för första gången på 64 dagar.
Foto: Charlie Neibergall/AP
Joe Biden talar offentligt för första gången på 64 dagar.

Darius Alam, 35, är inne på samma spår.

– De har rullat igång vaccinet bättre än Trump. Men Trump var en inkompetent idiot. Så det är skönt att slippa tänka på det. Men annars vet jag faktiskt inte, säger han.

”Kan alltid göra bättre”

Längre bort på Fulton Street står Ethan Walker, 21, som säger att lite har förändrats gällande sociala orättvisor och diskriminering. Men framförallt är han positiv till att Biden fick igenom det ekonomiska stödpaketet som ska stötta under pandemin, med direktcheckar till alla skattebetalare på 1 400 dollar.

– Personligen har det hjälpt mig mycket och många runtomkring mig. De gör ett bra jobb med att se till att folk överlever under pandemin. De kan alltid göra bättre, men de försöker åtminstone, säger han.

Även 53-årige Kevin Davis tycker att stödpengarna är en av de viktigaste sakerna Biden-administrationen lyckats med. Men största kontrasten gentemot Trump är tonen inom politiken.

– Personligen tycker jag Biden bryr sig lite mer, han visar sin känslosamma sida mer än Trump.

Publicerad: