Gränskontroller mot Danmark – 4 700 avvisade

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Inresekontroll vid betalstationen på Lernacken vid Öresundsbrons fäste på den svenska sidan om Öresund. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inresekontroll vid betalstationen på Lernacken vid Öresundsbrons fäste på den svenska sidan om Öresund. Arkivbild.

NYHETER

Polisen varnar för långa köer på Öresundsbron på grund av gränskontrollerna mot Danmark.

Hittills har fler än 4 700 personer stoppats från att resa in i Sverige.

Inreseförbudet riskerar att leda till långa köer på Öresundsbron när arbetspendlingen över sundet ökar efter ledigheterna, enligt polisen.

"Den som måste resa in i Sverige i dessa dagar behöver ha god tidsmarginal. Särskilt i rusningstid får man räkna med lång väntan vid den svenska gränskontrollen på Öresundsbron", säger kommenderingschef Per Olof Söyseth i ett pressmeddelande.

Vissa undantag

Sedan förbudet trädde i kraft den 22 december har över 4 700 personer stoppats vid kontrollstationerna vid Öresundsbron, i Helsingborg och på tågstationen i Hyllie.

Förbudet innebär att bara svenska medborgare och utländska medborgare som omfattas av undantagen får passera gränsen från Danmark till Sverige.

Utländska medborgare som bor eller arbetar i Sverige, personer som arbetar inom transportsektorn, och personer med trängande familjeskäl finns med på listan över dem som omfattas av undantagen, enligt Regeringskansliet.

Väntan vid Lernacken

"Kontrollen av inresande är 100-procentig och man kan inte chansa på att bli insläppt i Sverige. Varje resenär måste kunna bevisa sin rätt att komma in i landet genom att till exempel visa anställningsbevis, lönebesked eller utdrag från folkbokföringsregistret", säger Söyseth.

Öresundsbrokonsortiet rapporterade också om att trafiken i riktning mot Sverige tidvis gick trögt på eftermiddagen och kvällen på onsdagen.

Vid kontrollstationen vid Lernacken i sydvästra Malmö låg väntetiderna till och från på 15–20 minuter.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE