Coronapandemin

Äldreboendet slapp corona – nu har alla vaccinerats

Av: 

Adam Westin

NYHETER

KARLSKOGA. Vårdboendet Torpdalen har gjort allt för att stänga ute smittan – och lyckats.

Nu har alla boende som velat fått vaccin.

– Vi kommer fira med musik, grillkorv, Pucko och mycket eld, säger vårdbiträdet Åsa Karlström.

Bengt Sjöberg, 83, noterar att vi håller sedvanlig distans till honom, och säger:

– Jag är vaccinerad. Så jag är en fri man, sedan i går.

Det har gått två veckor och en dag sedan Bengt Sjöberg fick sin andra spruta vaccin. Därmed ingår han i gruppen som regeringen sagt ”får krama sina barn och barnbarn”.

Men Bengt längtar också efter att träffa sin kompis Lennart, som han inte kunnat umgås med sedan före pandemin.

– Jag tror han är född −31, så han är bra gammal han med. Vi ska väl ta en kaffe och kanske ett wienerbröd, säger Bengt Sjöberg.

Har anpassat sin fritid

Den 3 mars 2020 låste enhetschefen Camilla Lindquist dörren. Både bildligt och bokstavligt talat.

– De som jobbar här har varit väldigt lyhörda. Samtidigt har anhöriga varit fantastiska, de har liksom förstått och respekterat.

Vårdbiträdet Åsa Karlström, 55, säger att hon, och hela personalstyrkan, anpassat sina privatliv för att undvika att dra på sig smittan.

– Vi har våra riktlinjer här och det är som att de har följt med alla hem. Om vi har umgåtts med folk har det ofta varit med våra arbetskamrater. Jag tror att alla tagit stort ansvar, man vill verkligen skydda sig och de som bor här.

Damer åkte limousine

Nu har alla 42 permanentboende på Torpdalen, utom tre som av medicinska eller andra skäl avstått vaccinet, och en som flyttade in lite senare än de andra, fått två doser. Och det har passerat två veckor sedan den andra.

Vårdboendet Torpdalen har inte haft ett enda coronafall, varken bland boende eller personal. De kommer ”fira delsegern” på bakgården med grillkorv och Pucko, facklor och marschaller, och musik från sångaren i bandet Värmlandspojkarna.

– Även om man nu vet att pandemin kan ta olika vägar kommer vi fira att det gått ett år, och vi har klarat oss utan någon covid alls i huset, säger Åsa Karlström.

Torpdalen fortsätter förstås att vidta försiktighetsåtgärder. De har även gjort en del roligt trots pandemin – bland annat spark-utflykter till sjön och en limousinetur som Aftonbladet uppmärksammat.

– Man kanske kan tro att vi har klarat oss för att vi isolerat oss och de gamla. Men våra aktiviteter har flutit på, bara med ett par tankar och steg längre – hur gör vi för att kunna åstadkomma det vi vill.

”Tänk att det skulle krävas en pandemi?”

Även om man gör allt för att undvika smittoutbrott är det inte säkert att man lyckas. Det har många särskilda boenden för äldre fått erfara.

Region Örebro har haft en relativt liten smittspridning jämfört med andra regioner. Bland regionens 69 särskilda boenden för äldre har 44 haft fall av covid-19 och tre har pågående utbrott i skrivande stund.

Coronakommissionen har i sin första delrapport slagit fast att Sverige misslyckats med att skydda sina äldre. På fredagen hade 12 826 personer i Sverige dött med konstaterad covid-19 – 11 663 av dem var 70 år eller äldre, vilket innebär över 9 av 10.

Enligt Coronakommissionen är äldrevården ”en resursmässigt eftersatt del av samhället med en undervärderad yrkeskår”.

– Jag kan tänka såhär i mitt stilla sinne – att tänk att det skulle krävas en pandemi för att vi ska uppskattas för de vi är? Jag har jobbat i 38 år och mitt yrke har aldrig varit eftertraktat eller omtalat, varken sett till lön eller arbetstider. Vi är en trogen skara som älskar människor, och därför jobbar vi här, säger vårdbiträdet Åsa Karlström.

Det här året har också fått henne att tänka på alla äldre som lever socialt isolerade – pandemi eller ej.

– Förr eller senare kommer alla anhöriga ramla in som vanligt. Men det finns en stor grupp där ensamheten är kvar, alltid. Det tycker jag har lite kommit upp på ytan nu, säger Åsa Karlström.

Bengt: ”Tänkte leva några år till”

Bengt Sjöberg tvekade inte att ta vaccinet och har inte upplevt några biverkningar. Under pandemin har han också fortsatt att åka ut på turer med sin fyrhjuling.

Han hoppas att idrotten snart får släppa in publik, så han får se Degerfors IF spela i fotbollsallsvenskan igen.

– Jag hade tänkt leva några år till, säger Bengt Sjöberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

”Strategin att skydda de äldre har misslyckats”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Coronakommissionen

Karlskoga

Örebro län

Äldrevård