Ny variant av corona upptäckt i Trondheim

Publicerad 2020-10-19

Flera nya varianter av coronaviruset har upptäckts i Norge, säger norska FHI.

Mutationen har upptäckts i samband med ett coronautbrott kopplat till en pub i Trondheim.

Eftersom man misstänker att varianten kan vara mer smittsam har nu tusen personer satts i karantän.

Det är preliminära bedömningar från FHI, norska Folkhälsomyndigheten, som visar att en ny variant av coronaviruset har dykt upp i Norge.

Upptäckten har gjorts när prover från ett utbrott i Trondheim, kopplat till en pub, har analyserats.

– Den preliminära bedömningen är att det här är en ny variant som man inte har sett tidigare i Norge, säger Tove Røsstad, kommunöverläkare i Trondheim.

Prover av den nya varianten har nu skickats till FHI för närmre analys. Hos FHI säger man att man inom kort kommer att komma med ett uttalande till media om den nya virusvarianten.

Tusen norrmän i karantän

Det finns misstankar om att den nya mutationen ska vara mer smittsamt, men det har inte klarlagts ännu. Vilka andra egenskaper mutationen kan ha är okänt i nuläget.

Enligt Tove Røsstad ändrar det här inget för smittskyddsarbetet i Trondheim.

– Vårt utbrott är inte så väldigt stort, cirka 35 personer är smittade, men vi har satt tusen personer i karantän, säger hon i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

– Det är mer än vi normalt skulle ha gjort och det beror på att vi erfarit att det här viruset infekterade något lättare och därför satte vi in hårdare åtgärder för att stoppa det.

I ett pressmeddelande säger FHI att man upptäckt att det troligen finns flera undergrupper av coronavirus i Trondheim.

– Till vilken grad dessa ändringar eventuellt påverkar viruset till att smitta eller orsaka sjukdom är ännu oklart, säger Karoline Bragstad, sektionschef vid FHI i pressmeddelandet.

Expert: Viktigt att följa upp

Enligt Jan Albert, smittskyddsprofessor på Karolinska Institutet, är det för tidigt att säga något om vad nyheten om mutationerna i grannlandet innebär.

– Det är inget konstigt med att viruset muterar, det förändras ganska snabbt och har redan gjort det. Men det är viktigt att följa upp och hålla kolla på, säger han.

– Längre fram kanske det sker en mutation som påverkar en viktig egenskap hos viruset.

Att viruset muterar snabbt, vad har det för betydelse för ett kommande vaccin?

– Där tror jag att man kan dra paralleller till influensavaccinet. Där ser WHO över vaccinet varje år och gör småjusteringar i de virusstammar som används, säger Jan Albert.

Det bästa för ett virus är att bli smittsammare, men också mindre dödligt. Det eftersom viruset inte har något att tjäna på att döda sin värd.