65 år med koll på procenten

Från halvböj till självplock – nu fyller Systembolaget pensionär

Publicerad 2020-10-17

Spola kröken blev en nationell slogan redan för 40 år sedan.

Ändå går ”Sveriges bästa serviceföretag” mot rekordförsäljning i år.

– Jag älskar fortfarande att prata om Systembolaget, säger Gabriel Romanus, VD 1982–1999.

Monopol eller inte, de flesta har i dag en åsikt om Systembolaget som nu nått pensionsåldern efter en mycket lång karriär, kantad av både ris och ros.

I begynnelsen, 1955, fick festsugna svenskar gå och köpa sin starköl på – Apoteket!

När Systembolaget bildades 1 oktober samma år jublade man därför åt förbättringen. Samtidigt var bolagets nuvarande ledstjärnor – service och utbud – ännu ingenting efterfrågat. Det var däremot brännvin, som stod för hela 64 procent av försäljningen.

– Men när jag kom dit, på 80-talet, hade vin seglat upp som den stora nya produkten och sprit gått ner med en tredjedel, säger före detta VD Gabriel Romanus, 81.

Före detta vd:n Gabriel Romanus, 81.

På resan till dagens Systembolag har mycket vätska runnit under landets broar:

* 1963 utbröt kaos i landet sedan personalen på Vin - & Spritcentralen bestämt sig för att strejka. Målet var mer semester! Svenskarna bunkrade så att brännvinet tog slut och kunderna började desperat snegla efter cognac och champagne.

* När regeringen året därpå beslutade om skärpt legitimationskontroll installerade butikerna särskilda fotoautomater där kunderna kunde ta sina id-bilder om de mot förmodan skulle åka fast i slumpkontrollerna.

Men det skulle komma större revolutioner. 1971 lanserades Sveriges mest kända och längsta reklamkampanj. Syftet var däremot inte att sälja mer utan att minska svenskarnas alkoholdrickande.

Första sloganförslaget ”Nobba nubben” blev i slutändan ”Spola kröken” och kändisar som Ingemar Stenmark, Ronnie Peterson och Cornelis Vreeswijk syntes i kampanjen som levde under hela 17 år.

Du var med på Spola kröken-resan. Vad betydde den för Sverige?

– Den betydde framför mycket för idrotten, det var ju ett samarbete och man fick gehör för att idrott och alkohol inte hänger ihop. Men ska man vara realist så är det som betyder mest för alkoholkonsumtionen priset och tillgängligheten. Det har forskning visat, säger Gabriel Romanus.

Nästa milstolpe i bolagets historia var självbetjäning som började testas 1991. Den första hämta själv-butiken öppnades i Filipstad och ledde till att det arrangerades bussresor dit.

Nu i pensionsåldern skålar Systembolaget med nutidens utmaningar och trender. Spola kröken-andan har fått nya kanaler, alltifrån digitala kunskapsluncher om alkohol och våld i hemmet till tips om cider som passar till veganska soppor.

2020 pekar mot rekordförsäljning, delvis på grund av coronaviruset och stängda landsgränser.

Förutom Danmark har våra övriga grannländer också kvar sitt spritmonopol och Gabriel Romanus tror att debatten kommer att mattas.

– Nu är bolaget så populärt. Över 70 procent är för monopolet och fem år i rad har Systembolaget vunnit pris som Sverige bästa serviceföretag. Jag träffar fortfarande många som är emot monopolet i princip men gillar Systembolaget.

Vad skulle du skåla i för pensionären Systembolaget?

– Bubbel, men om det var till en bit kött väljer jag i regel en Rioja.

Systembolagets årgångar:

  • 1955: 41 lokala systembolag bildar Nya Systemaktiebolaget.
  • 1956-1958: Alkoholpriset chockhöjs. En liter renat höjs från 18 till 23,40 till 27 kronor.
  • 1964: Skärpta ålderskontroll och ”slumpkontrollsystem” med en röd lampa vid kassan.
  • 1965: Mellanölet får nu säljas i livsmedelsbutikerna!
  • 1969: Myndighetsåldern sänks, 20-åringar får handla sprit.
  • 1971: Kampanjen Spola kröken lanseras och pågår i 17 år.
  • 1977: Mellanölet förbjuds i vanliga butiker. Resultatet – starkölsförsäljningen ökar.
  • 1982: Systemet lördagsstänger.
  • 1991: Första självbetjäningsbutiken öppnas.
  • 1995: Övre alkoholgränsen för starköl tas bort, i anpassningen till EU. Vin & Sprits monopol på import och export försvinner.
  • 2001: Riksdagen ger klartecken för lördagsöppet igen.
  • 2003: Systembolagets muthärva avslöjas. Tio butikschefer blir uppsagda. Året därpå åtalas 77 personer hos Systembolaget för bland annat grovt mutbrott och bestickning.
  • 2012: Startskottet för hemkörning.
  • 2015: Systembolaget prisas som Sveriges bästa serviceföretag.
  • 2020: Rekordförsäljning, delvis på grund av coronaviruset och stängda gränser.