Försvaret ändrar rutiner efter stöld

Marc Skogelin/TT

Uppdaterad 2020-10-12 | Publicerad 2020-10-09

Försvarsmaktens Terrängbil 16, också kallad Galten. Arkivbild.

Försvarsmakten ändrar i sina rutiner efter stölden av två militärfordon, med smeknamnet Galten, på ett skyddsobjekt i Enköping i februari i år.

– Vi kom fram till att det finns åtgärder som vi behövde vidta ganska omgående, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare för Försvarsmakten.

Sammanlagt åtta personer har åtalats misstänkta för inblandning i stölden och den efterföljande hanteringen av de två militärfordonen av modellen Terrängbil 16. Fordonen försvann den 4 februari i år från militärens förråd i Enköping.

Enligt åtalet tog sig två män i 30-årsåldern in på området genom att klippa upp ett stängsel och gjorde sedan inbrott i förrådet där fordonen förvarades.

Utredning klar

De båda männen har åtalats för grov stöld och obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Sammanlagt har åtta personer åtalats, bland annat för medhjälp till grov stöld, grovt häleri och grovt olovligt brukande.

Förvarsmakten inledde en egen utredning parallellt med att polisen började utreda stölden. Den utredningen är nu klar.

– Utredningens slutrapport innehåller förslag på åtgärder som ska vidtas. En del av dem är redan vidtagna och en del av dem är på gång. Men av säkerhetsskäl kan jag inte gå in exakt på vad det här innebär, säger Therese Fagerstedt.

– Men naturligtvis har det här föranlett att vi har ändrat i en del rutiner, och vidtagit åtgärder som vi kanske skulle ha vidtagit ändå.

Hittades dagarna efteråt

En av Galtarna hittades dagen efter stölden på en parkering utanför ett äldreboende i Tillberga, strax norr om Västerås. Den andra Galten hittades dagen därpå, i Möklinta i Sala kommun efter tips från allmänheten.

Enligt åklagaren fanns det ett ekonomiskt motiv bakom stölden, men även äventyrslystnad och fordonsintresse ska ha varit en drivkraft.

Flera av de misstänkta förnekar brott.

Följ ämnen i artikeln