Skånemejerier erkänner: Vi hyvlar bort mögel

Källa: Mögliga ostarna gömdes undan när de franska ägarna kom på besök

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

200 sekunders filmer avslöjade stora mögelangrepp i produktionen hos Skånemejerier.

Nu bekräftar mejeriet uppgifterna.

Enligt företaget paketerar man om tusentals ostar per år.

Skånemejerier erkänner nu att en del av hushållsostarna som produceras i Skånefabriken  möglar i vakuumförpackningarna, och att borthyvling av mögel och ompackning sker löpande.

Företagets kommunikationsdirektör Anette Gregow skriver i mejl till 200 sekunder:

“Hittills under 2020 har Skånemejerier producerat 1 546 930 hushållsostar. Av dessa har 6 384 hushållsostar paketerats om. Den exakta procentsatsen för ompackade hushållsostar under 2020 motsvarar då 0,41%. Ompackning sker av olika skäl som exempelvis förpackningsfelaktigheter eller vid förekomst av ytmögel. Denna ompackning sker på våra ordinarie produktionslinjer och görs när ordinarie produktion inte är igång. Detta innebär att ompackning sker löpande under ett antal veckor när möjlighet finns på produktionslinjen”.

”Ostarna gömdes undan”

Enligt uppgifter till 200 sekunder beordrades hyvling av mögliga ostar näst intill varje vecka under hösten 2019. Samma källa hävdar att de mögliga ostarna gömts undan när representanter för de franska ägarna, det multinationella mångmiljardföretaget Lactalis, kommit på besök.

Kommunikationsdirektören hänvisar till att Skånemejerier följer Livsmedelsverkets regler:

“I denna process hyvlas alltså mindre ytliga mögelfläckar bort medan i de fall det finns större mögelfläckar kasseras produkten. Livsmedelverkets regelverk ligger till grund för våra processer och rutiner, och Livsmedelsverkets bedömning är att det är säkert att äta ost efter att mögelfläckar skurits bort och 2 cm runt.”

200 sekunder har bett kommunikationsdirektören om statistik för 2019. Hon har svarat att hon ska återkomma.

På måndagseftermiddagen skrev Skånemejerier att de ostar som är utsatta för stora mängder mögel slängs.

”Vi kan bekräfta att det i sällsynta fall kan förekomma mögel på vår hushållsost som uppmärksammas i vår kvalitetskontroll. Merparten av denna ost kasseras men en del har efter avlägsnande av mindre prickar ytmögel paketerats om”.

Framöver kommer företaget inte att ompaketera ostar som varit utsatta för mögel, enligt pressmeddelandet.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Christoffer Nilsson synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publicerad:

LÄS VIDARE