Han är hjärnan bakom Trumps tal

Publicerad 2017-09-22

”Raketmannen är ute på självmordsuppdrag” och ”Stora delar av världen är i konflikt, och på väg att gå åt helvete” var bara några kontroversiella meningar i Trumps första FN-tal.

Mannen som skrivit dem heter Stephen Miller, är 32 år och beskrivs som både extremist och nationalist.

Han är också en av Donald Trumps närmaste rådgivare.

Stephen Miller, längst till höger, tittar på när Trump skriver under en exekutiv order i Vita huset

Världsledare och diplomater chockades av Trumps tal i FN:s generalförsamling i går när han hotade med att förgöra hela Nordkorea och kallade kärnenergiavtalet med Iran ”en skam”.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) sa att talet kunde bryta mot FN-stadgan.

En som däremot lär ha varit nöjd är 32-åringen Stephen Miller, Trumps policyrådgivare och talskrivare.

Det är inte första gången han har fått USA:s president att uttala kontroversiella formuleringar.

”Blodbadet slutar här”

När Donald Trump svors in som president den 20 januari 2017 väckte han också uppmärksamhet med Millers ord:

– Det amerikanska blodbadet slutar här, och det slutar nu, sa Trump i en mycket dyster beskrivning av USA:s brottslighet, skolproblem och fattigdom.

Också Trumps presidentorder som nu är under domstolsprövning, om inreseförbud till USA för människor från länder med i huvudsak muslimsk befolkning har Stephen Miller, och den förre Trumprådgivaren och högerpopulisten Steve Bannon, som författare.

När Trump höll sitt första tal till den amerikanska kongressen i februari och beskrev ett ”laglöst kaos” var det återigen Millers hantverk.

Samtidigt som Millers två ideologiska jämlikar, tidigare nämnde Bannon och utrikespolitiske rådgivaren Sebastian Gorka, har tvingats lämna Vita husets innersta krets har Miller bara kommit närmare familjen Trump.

Han har till och med hyllats av presidenten, som annars oftast använder Twitter för att rikta kritik, efter att ha ställt upp i tv-shower:

Dessutom sägs policyrådgivaren numera även ha dottern Ivanka och hennes make Jared Kushners förtroende.

Så vem är Stephen Miller?

Retade invandrarbarn

32-åringen är född 1985 och uppvuxen i demokrattunga Santa Monica i den mångkulturella delstaten Kalifornien. Han tillhör den judiska tron, precis som sina föräldrar, men skiljer sig från dem politiskt. Föräldrahemmet beskrivs som liberalt, men sonen ska ha revolterat och blivit konservativ, och dessutom visat tendenser till främlingsfientlighet, i tidig ålder.

Klasskompisen Nick Silverman har skrivit på Facebook att han minns att Miller ansåg att multikulturalism var ”en svaghet” under barndomen. Han tyckte inte om när någon i skolan pratade uppskattande om sitt hemland, eller tog med mat från exempelvis Vietnam.

”Han ville att alla skulle hylla en kultur. Ett land”, skriver Silverman.

Miller brukade också reta invandrarbarn som pratade engelska med brytning, har förre klasskompisen Jason Islas sagt till tv-kanalen Univision.

Han ringde ofta in till konservativa talkshower under ungdomen, och när en radiostation gjorde uttalanden på spanska för den stora gruppen spansktalande i USA ringde Miller flera gånger in och klagade och krävde att de istället skulle recitera USA:s trohetsed, skriver Washington Post.

Krävde våld

Efter terrorattackerna den 11 september 2001 i USA skrev Miller i skoltidningen en kolumn med titeln ”A Time to Kill”, ungefär ”tid att döda”, och hånade idén om att islam är en fredlig religion och krävde att ”miljoner av radikala muslimer” skulle mötas med våld.

På Duke University, där han studerade statsvetenskap, organiserade han en seminarievecka om det han kallade ”islamofascism” och bjöd in den högerkonservative författaren David Horowitz, som ofta kallats anti-muslim av bland annat medborgarorganisationer. Även under universitetstiden skrev Miller flitigt kolumner i studenttidningen. Bland annat skrev han 2006 ett försvar för tre vita lacrossespelare på skolan som felaktigt hade anklagats för våldtäkt på en svart strippa. Nationen hade paralyserats av ”rasparanoia”, skrev Miller, och den kontroversiella texten uppmärksammades i hela landet.

”Var inte min vän”

Han ska också ha lärt känna Richard Spencer, ansiktet utåt för den högerextrema alt-right-rörelsen, via universitetets konservativa förening. Spencer har hävdat att han var Millers mentor, något Miller har förnekat.

– Jag fördömer honom. Jag fördömer hans åsikter. Jag har ingen relation till honom. Han var inte min vän, har Miller sagt till tidningen Daily Beast.

Efter universitetstiden arbetade Miller som pressekreterare för den republikanska presidentkandidaten och Teaparty-grundaren Michele Bachmann, och sedan hos nuvarande justitieministern Jeff Sessions när han var senator för Alabama. En av hans största framgångar under tiden hos Sessions var när senatorn ledde oppositionen mot Obamas lagförslag om att ge barn till papperslösa flyktingar, så kallade ”dreamers”, en väg till medborgarskap. Sättet som Sessions och Miller arbetade på då har blivit Millers ledstjärna, har han sagt till nyhetssajten Bloomberg.

I januari 2016 sa Stephen Miller upp sig för att ingå i Trumps valkampanj.

Myntade valmottot

Trump hade han visat uppskattning för tidigt. Redan 2014 ska Miller ha mejlat vänner och skrivit: ”Trump förstår. Jag hoppas att han ställer upp i presidentvalet”, enligt det brittiska politikmagasinet New Statesman.

En tidigare kollega har beskrivit honom som ”en sann troende i ordets rätta bemärkelse med nästan bäst förståelse för presidentens vision än någon annan”, enligt magasinet.

Det var också Miller som, tillsammans med Bannon, svarvade fram valmottot och agendan ”America First” som Trump gärna upprepar och framhöll senast i FN-talet.

Trump föredrar med andra ord Millers världsbeskrivning, retorik och idéer om att kullkasta stora delar av USA:s politik för en ny slags ekonomisk nationalism. Det, och det faktum att Miller arbetat inom politik under lång tid, ska vara anledningen till att det går bättre för 32-åringen än för många andra inom Trumps stormiga innersta krets som slutat eller fått sparken, skriver Bloomberg.

”En konstform”

Men Miller vill inte kallas ”provokatör”, trots att det är ett lätt epitet att ge honom. Han söker inte uppmärksamhet utan ”kämpar mot svåra odds och mäktiga välförankrade krafter, för rättvisa”, har han sagt till Washington Post i en intervju.

Andra, som den konservative talkshow-programledaren Sean Hannity, säger om Millers roll i Vita huset:

– Det är en konstform, det Steve gör för Donald Trump.

Ex-kollegan Steve Bannon, som nu är tillbaka som chef på den högerextrema sajten Breitbart, sa tidigare i år:

– Stephen är den drivande kraften för att implementera president Trumps idéer, till Bloomberg.

Miller själv säger om sin relation till presidenten:

– Jag förstår hans vision, hans idéer. Jag kan vara den som utför dem.