Grannländerna bryter med Qatar

Publicerad 2017-06-05

Qatar anklagas för att stödja terrorism – och isoleras nu av sina grannländer Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain.

Samtidigt ställer flera flygbolag, inklusive jätten Emirates, in flyg till och från Doha.

Beskedet ledde till kaos och förvirring i en redan instabil region.

Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani. Arkivbild.

Förenade arabemiraten och Egypten gav på måndagen diplomater från Qatar 48 timmar på sig att lämna länderna.

Emirates, Etihad och även lågprisbolaget Flydubai kommer att ställa in samtliga flyg till och från Qatar från och med tisdag morgon. Länderna stänger också hamnar och gränsövergångar.

Enligt Al Jazeera står mattransporter avsedda för Qatar vid gränsen på den saudiska sidan och får inte åka in i landet. Något som kommer slå hårt mot den lilla gulfstaten.

– Qatar är ett extremt rikt emirat men är samtidigt väldigt beroende av försörjning utomlands. Emiratet håller på att bygga upp inför fotbolls-VM 2022, säger Mellanösternexperten Bitte Hammargren till Sveriges Radio och beskriver händelsen som att ”en ny farlig spricka öppnas i Mellanöstern”.

Börsen i Qatar öppnade med ett ras på drygt 5 procent efter beskedet. Även oljepriset (Brent) steg med 1,2 procent, enligt Financial Times.

Bakgrunden till isoleringen är Qatars stöd och finansiering av ”terrorister, extremister och sekteristiska organisationer”, som Muslimska brödraskapet, enligt statliga nyhetsmedier.

”Lögner”

Qatar kastas också ut från den saudiledda alliansen som bombar i Jemen. I alliansen – som har aktivt stöd av USA – har Bahrain, Kuwait, Qatar, Förenade arabemiraten, Egypten, Jordanien, Marocko och Sudan tidigare ingått. Beslutet togs eftersom Qatar stöttar terrororganisationer i Jemen, inklusive IS och al-Qaida, enligt den saudiska statliga nyhetsbyrån.

Qatars utrikesdepartement slog ifrån sig anklagelserna på måndagsmorgonen.

– Uppviglingskampanjen baseras på lögner som gränsar till rena påhitt, säger man i ett uttalande.

Qatars egna flygbolag Qatar Airways kommer samtidigt att sluta flyga till Saudiarabien, uppger AFP.

"Finansierar terrorism"

Styret i Qatar har under många år anklagats för att stötta terrorism. De senaste veckorna har direkta anklagelser förts fram i rapportering i amerikanska medier. Personer från Qatar har bland annat pekats ut av amerikanska finansdepartementet för att finansiera terrorism.

Samtidigt har en hackingskandal mot Qatars statliga nyhetsbyrå spätt på spänningarna. Då läckte uppgifter, som är falska enligt Qatar, ut om att Qatars emir uttryckt stöd för Iran och Hizbollah, svurna fiender till de sunnimuslimska regeringarna i Gulfländerna.

Till skillnad från grannländerna är Qatars regering hyfsat vänligt inställd till det shialedda Iran, som Saudiarabien ligger i ett slags kallt krig med. Qatar stödjer också sunniarabiska Muslimska brödraskapet, som den auktoritära regimen i Egypten stämplat som terrorgrupp.

– Det här är helt klart ett försök att få Qatar att rätta sig i ledet och inte längre stödja Iran och Muslimska brödraskapet, säger professor Peter Sluglett, vid Mellanösterninstitutet på National University of Singapore, till CNBC.

USA beklagar

USA:s utrikesminister Rex Tillerson uppmanar länderna att sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Vi skulle verkligen uppmuntra parterna att sitta ner och ta itu med meningskiljaktigheterna, säger han i ett uttalande.

År 2022 står Qatar som värd för fotbolls-VM. Arrangören FIFA vill inte kommentera isoleringen, men säger att de har ”regelbunden kontakt” med landets regering.