Le Pens utmaning: Få 11 miljoner att byta åsikt

PARIS. De som sätter likhetstecken mellan brexit, valet av Trump i USA och franska presidentvalet bör tänka efter ett varv till.

En seger för Marine Le Pen vore en långt större sensation än brexit och Trump sammantagna.

I dag hålls den enda tv-sända debatten mellan högerextrema Le Pen och favorittippade liberalen Emmanuel Macron. Något exceptionellt kan hända.
En orsak till att det inte går att utesluta att Marine Le Pen blir Frankrikes nästa president på söndag. Innan folket sagt sitt i vallokalen är allt möjligt.
Däremot är en seger för högerextrema Nationella Frontens kandidat mycket osannolik.

I den första valomgången var de franska opinionsmätningarna nästan mitt i prick för alla de fyra toppkandidaterna.

Inför den andra valomgången har nya mätningar gjorts som visar att första omgångens vinnare Emmanuel Macron leder med cirka 60 procent mot 40 för Le Pen.

Siffor som ligger nästan helt stilla efter den första av två veckors förnyad valrörelse.
Det handlar om ett försprång på omkring elva miljoner väljare som Le Pen ska omvända på en vecka.

Lägg därtill att de traditionellt största partiernas kandidater, socialisten Benoit Hamon och de konservativas Francois Fillon båda uppmanat sina anhängare att rösta på Macron.

Extremvänsterns Jean-Luc Mélenchon har inte kommit med någon uppmaning men samtidigt sagt att han hoppas att Marine Le Pen inte får en enda röst.

De oroliga pekar på att många fransmän, särskilt de på vänsterkanten, kommer att stanna hemma på söndag istället för att gå och rösta eftersom de ser Macron som bankernas och den onda kapitalismens kandidat. Le Pens väljare betraktas som starkt motiverade att rösta.

Säkert kommer en del att stanna hemma men det kommer inte bara att gynna Le Pen. Väljare kommer att avstå från att rösta därför att de inte vill lägga sin röst på henne heller.

Med sitt budskap om att stänga gränser och stoppa invandring står hon extremt långt till höger medan Macron lockar väljare från både höger och vänster.

Det främsta slagträet för de som fruktar/önskar att Le Pen ska skrälla är hur fel opinionsmätningarna hade inför både brexit och det amerikanska presidentvalet. Eftersom de hade fel har de säkert fel nu igen, lyder resonemanget.

Möjligheten att det blir så finns självklart men det finns väldigt stora skillnader jämfört med presidentvalet i Frankrike.

I Storbritannien slog mätningar fel med cirka fyra procent. Istället för en knapp seger på stanna kvar-sidan så vann brexit med 52-48. I statistiska sammanhang är det trots allt inom felmarginalen. Det blev fel men inte helt åt helvete fel.

USA har ett väldigt speciellt valsystem där vinnaren i en delstat tar hem alla elektorsröster. Trump lyckades vinna med några tiotusental röster i några få avgörande delstater och därmed ta hem en majoritet av elektorsrösterna trots att Hillary Clinton fick nästan tre miljoner röster fler totalt. Hans seger var otippad av många men i många svingstater var Clinton ledning bara några procent.

Le Pen är mycket längre efter i opinionsmätningarna än både brexit och Trump var.

I Frankrike finns ytterligare en faktor. En mycket stark tradition av att rösta mot extremhögern. Marine Le Pen har skickligt lycktas göra Nationella Fronten mer rumsrent men en klar majoritet av fransmännen ser fortfarande partiet som ett farligt och antidemokratiskt parti.

Detta är inte 2002 då Marines pappa Jean Marie Le Pen gick vidare till den andra omgången men blev krossad. Men även den här gången kommer många att rösta på den andre kandidaten bara för att stoppa Nationella Fronten.

Le Pens chanser påminner om reklamen för Trisslotter, "Plötsligt så händer det". Men för de flesta blir det inga miljonvinster och för Le Pen med största säkerhet ingen presidentpost.