Ny våldsam natt i Stockholm – sambanden mellan dåden

Publicerad 2023-01-21

En silverfärgad bil kopplas till ett mord och en skjutning i natt.

En adress som besköts, och en adress där en skjutning avvärjdes, var enligt Aftonbladets uppgifter satta under bevakning.

Bland de gripna finns två pojkar, under 15 år gamla. De säger sig ha tvingats att delta, enligt Aftonbladets uppgifter.

Efter en torsdagsnatt med skjutningar, sprängdåd och brandattentat följde en minst lika våldsam fredag i Stockholm. Totalt inträffade fyra allvarliga våldsdåd, och ett avvärjdes.

Det första larmet kom från södra Stockholm vid 18-tiden. Då larmade flera inringare i Fruängen om flera skott och på plats konstaterade polisen att en lägenhet beskjutits.

Måltavlan ska enligt Aftonbladets uppgifter vara en person med ledande position i Dalennätverket, som kopplas till flera pågående konflikter.

Flera personer, varav ett barn, befann sig i lägenheten.

– Det är ett under att ingen blivit skadad, säger en källa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en silverfärgad bil setts lämna platsen. Polisens misstanke är att samma bil sågs i samband med en skjutning i Huvudsta centrum, Solna, där en man i 40-årsåldern sköts ihjäl vid 22-tiden i går kväll.

Två ”flaggade” adresser

Lägenheten i Fruängen var enligt källor en av de adresser som flaggats för som en potentiell plats för skjutning, men polis ska inte ha varit på plats när skottlossningen inträffade.

Kort därpå larmades polis till Hammarbyhöjden i södra Stockholm, i anslutning till en annan flaggad adress. Där ska ett vittne ha sett män med vapenliknande föremål.

Polisen tog upp jakten på en bil som lämnar platsen i hög fart.

– Vi hade uppgifter som gjorde att vi ville stoppa bilen. Men vad det är kan jag inte gå in på nu, sa polisens presstalesperson Per Fahlström under fredagskvällen.

I flyktbilen, som flydde från Hammarbyhöjden och kraschade vid Gullmarsplan, hittade polisen ett skarpladdat automatvapen.

Bilen kraschade vid Gullmarsplan och två personer greps. En tredje person, föraren, flydde från platsen men hittades och greps senare i en båt. Personen är i 20-årsåldern och har kopplingar till Turebergsnätverket.

Polisen ska också ha hittat automatvapen i bilen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt källor ska gruppen ha förberett en skjutning och två av de gripna ska vara pojkar i nedre tonåren. Enligt uppgifter har de sagt till polisen att de tvingats delta i brottet.

Två dåd till

Sent på fredagskvällen kom ett larm om en sprängning i Skarpnäck i södra Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade någon kastat in en handgranat i ett trapphus.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska måltavlan vara en person med kopplingar till nätverket Fagersjö-Farsta.

Strax före klockan två på lördagsmorgonen larmas polisen om skottlossning mot en villa i Tumba i Botkyrka kommun, söder om Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet har skott gått in genom dörren.

Adressen har enligt Aftonbladets uppgifter kopplingar till en person som ingår i Botkyrkanätverket.

– Det har skjutits mot huset och det har funnits personer inne i bostaden. Men vi har inga personskador, sa Mikael Pettersson vid polisen i Stockholm under fredagskvällen.