Demonstranter stormade kongressen i Brasilia

Uppdaterad 2023-01-09 | Publicerad 2023-01-08

Tusentals stormade kongressen, presidentpalatset och högsta domstolen i Brasilia.

De slog sönder och brände salar, plundrade – och åkte rutschkana på talarpodiet i plenisalen.

Nästan fyra timmar senare hade säkerhetsstyrkorna tagit tillbaka makten.

Våldsamma och kaotiska scener utspelade i Brasiliens huvudstad Brasilia under söndagen.

Efter nästan fyra timmar hade de nationella säkerhetsstyrkorna tagit tillbaka kontrollen över de tre regeringsbyggnader som tusentals människor stormat och lagt beslag på, enligt CNN Brasil. Minst 400 personer ska ha gripits.

Anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro bröt sig igenom avspärrningar och tog sig fram till ”De tre makternas torg” där kongressen, presidentens palats och federala högsta domstolen ligger.

Tusentals demonstranter gick från militärhögkvarteret fram till regeringsbyggnaderna när de drabbade samman med polis som svarade med pepparspray och distraktionsgranater. Demonstranterna i sin tur kastade sten, sköt fyrverkerier och slet sig förbi, skriver O Tempo.

Tjänstemän gömde sig på fjärde våningen

Demonstranterna, som i brasiliansk media kallas ”Bolsonarister” slog sig in i de tre regeringsbyggnaderna. De nådde flera våningar och in i plenisalen där de satt på ordförandestolen, tog selfies – och åkte rutschkana ned från podiet och talarstolen. Andra vandaliserade korridorer och slog sönder president Lulas kontor, skriver Globo. De förstörde konst och plundrade salarna på föremål. En brand utbröt i ”Gröna salen” och sprinklers gick igång och orsakade en mindre översvämning.

Flera tjänstemän befann sig i presidentpalatset för ett möte när våldsamheterna bröt ut. De ska ha beordrats att stanna där i väntan på att evakueras med flyvapnets helikopter, rapporterar CNN Brasil.

När säkerhetsstyrkorna kommit till platsen kastade de tårgasbomber mot alla ”Bolsonarister” som försökte ta sig in i Högsta domstolen, rapporterar Radio CBN.

”Kommer hittas och straffas”

Guvernören Ibaneis Rocha uppgav snabbt att han ”sammankallar hela polismyndigheten för att få kontroll över situationen”.

Läget har varit spänt i flera veckor. Under helgen anlände flera busslaster med Bolsonaro-anhängare till huvudstaden, skriver Globo.

Brasiliens president Lula da Silva kallar demonstranterna för fascister och lovar att de ansvariga kommer att ställas till svars. Lula uppger att inget liknande har hänt i Brasiliens historia.

”Alla som gjort detta kommer att hittas och straffas. Demokratin säkerställer yttrandefriheten, men kräver även att människor respekteter institutionen”, skriver han på Twitter.

Justitieministern Flávio Dino rasar över kuppförsöket i landets huvudstad.

”Detta absurda försök att få sin vilja igenom med våld kommer inte att segra. Den federala distriktsregeringen säger att det kommer att komma förstärkningar. Och de krafter vi har agerar. Jag befinner mig på justitieministeriet”, skriver han på Twitter.

Protesterar mot valresultatet

Det har varit stora demonstrationer i Brasilien efter att tidigare presidenten Jair Bolsonaro förlorade valet till Lula da Silva i oktober. Sedan dess har demonstranter satt upp läger utanför militärens högkvarter i Brasilia och krävt en militärkupp för att avsätta den nyvalda presidenten.

Lula da Silva blev insvuren som president för en vecka sedan.

Den nye presidenten Lula da Silva är inte i Brasilia utan på resa till staden Araraquara i delstaten Sao Paulo som haft svåra översvämningar den senaste tiden, skriver CNN.

  • Josefine Karlsson
    9 jan 2023

    FN:s generalsekreterare Antonio Guterres skriver på Twitter att han fördömer dagens angrepp mot den brasilianska demokratin.

    ”Det brasilianska folkets vilja och landets institutioner måste respekteras. Jag är övertygad om att det kommer bli så. Brasilien är ett demokratiskt land”, skriver han.

  • Josefine Karlsson
    9 jan 2023

    Guvernören Ibaneis Rocha har publicerat en video.

    Där ber han om ursäkt – till president Lula da Silva och ordföranden vid högsta domstolen samt kongressen.

    – Det som hände idag i vår stad var helt enkelt oacceptabelt. Vi hade sedan igår eftermiddag, tillsammans med justitieministern Flávio Dino, övervakat alla dessa grupper som anlände till det distriktet. Vi trodde inte vid något tillfälle att dessa demonstrationer skulle agera i de proportionerna som de gjorde, säger han, enligt Globo.

    Han kallar demonstranterna för ”riktiga vandaler och ”riktiga terrorister”.

  • Josefine Karlsson
    8 jan 2023

    Metropoles rapporterar att flera demonstranter nu rör sig i andra delar av Brasilia och att polisen skjuter tårgas.

  • Josefine Karlsson
    8 jan 2023

    Jair Bolsonaro, som vanligtvis är en flitig twittrare, har inte uttalat sig om stormningen.

  • Josefine Karlsson
    8 jan 2023

    Minst 150 personer ska ha gripits i samband med stormningen, rapporterar Globo.

Följ ämnen i artikeln