Internt mejl avslöjar SD-topparnas plan för generaldirektören

Uppdaterad 2023-05-23 | Publicerad 2023-05-08

Statens institutionsstyrelses huvudkontor i Stockholm.

Sverigedemokraterna diskuterar ytterligare en generaldirektörs framtid.

I en mejlväxling som Aftonbladet har tagit del av riktar flera SD-toppar blicken mot SiS – en myndighet som partiet är mycket kritisk till.

”Gällande de återkommande rapporterna om missförhållandena på SiS så har jag landat i att vi borde titta närmare på generaldirektörens roll”, skriver gruppledare Linda Lindberg.

Sedan regeringen tog makten med Sverigedemokraternas stöd har frågan om ett antal generaldirektörers framtid blivit högaktuell.

Trots att regeringen hävdar att SD inte har något inflytande i frågan har flera generaldirektörer som partiet velat ersätta fått beskedet att de inte får fortsätta när deras förordnanden löper ut.

Nu har ytterligare en generaldirektör hamnat under lupp – chefen för Statens institutionsstyrelse (SiS). I mejl som Aftonbladet tagit del av skriver SD:s gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, att den förändring som utlovats på myndigheten har uteblivit.

Gruppledare Linda Lindberg, SD.

”Hon är ytterst ansvarig”

”GD för fram att det pågår ett förändringsarbete, och visst gör statsrådet ett gott arbete nu, men helt ärligt så har man från generaldirektörens sida sagt detta under en ganska lång tid nu och jag har svårt att se någon form av resultat och utväxling.
Det är ju ett oerhört viktigt uppdrag som myndigheten har och är många gånger det sista skyddsnätet för unga.” skriver hon.

Mejlet är ställt till Mikael Eriksson, biträdande kanslichef på SD:s samordningskansli i regeringskansliet. Han svarar att han delar gruppledarens uppfattning:

”Vi har återkommande diskuterat myndigheten i diverse konstellationer och även om regeringen i enlighet med Tidöavtalet inför flera åtgärder som syftar till förbättring, så bör vi nog även fundera kring generaldirektören. SiS är en myndighet med ett förvisso väldigt komplext uppdrag. Men samtidigt har nuvarande generaldirektör haft den posten i snart fyra år. Hon är ytterst ansvarig för myndigheten, men också för de brister och problem som finns. Inte minst på de särskilda boendena och LVM-hemmen. Vi diskuterar detta vidare och jag lyfter detta även med Gustav (Gellerbrant, chef över SD:s samordningskansli reds anm).”

Har suttit i några år

SD:s gruppledare Linda Lindberg bekräftar att det pågår interna diskussioner om generaldirektörens framtid.

– Hon har suttit några år och man bör nog se över det. Det är tanken i den här mejlväxlingen, säger hon.

Vad är det ni är kritiska till angående SiS?

– Det sker alltifrån rymningar till rena övergrepp på de här boendena. Tyvärr är det ingen ny problematik, det har pågått i flera år. När en myndighet har så stora problem så bör vi titta på hur styrningen fungerar.

Ska man tolka det du skriver som att det krävs en ny GD för att komma till rätta med de problemen som ni ser?

– Ja, jag menar att vi bör titta även på det och inte bara på vad politiken kan göra med insatser, åtgärder och lagförändringar. Man bör även titta på generaldirektörens roll i detta. 

Bedrivit omfattande förändringsarbete

De generaldirektörer som SD enligt uppgifter krävt inflytande över är generaldirektören för Migrationsverket, för Sida och för Skolverket. I en intervju med Aftonbladet nyligen sa Jimmie Åkesson att det är självklart att SD ska ha inflytande i frågan om generaldirektörer.

– I de områden som är berörda av Tidöavtalet så tycker jag att det är självklart. Det finns en ordning för det, det är inte det minsta kontroversiellt. Ska man ha paradigmskifte politiskt så är det rimligt både signalpolitiskt, men kanske framförallt i praktiken, sa Åkesson.

Elisabet Åbjörnsson Hollmarks förordnande löper ut om två år.

Generaldirektören för SIS heter Elisabet Åbjörnsson Hollmark och utsågs av regeringen 2019. Hennes förordnande löper ut 2025.

Myndighetens presstjänst skriver i en kommentar till Aftonbladet:

SiS har sedan Elisabet Åbjörnsson Hollmark tillträdde som generaldirektör i augusti 2019 bedrivit ett omfattande förändringsarbete. Fokus har legat på att stärka tryggheten och säkerheten på SiS, och samtidigt höja kvaliteten inom vården och behandlingen bland annat genom att vi etablerat en ny grundutbildning. Detta arbete kommer att fortsätta så länge generaldirektören har uppdragsgivarens förtroende.

Olof Svensson