Tog över företaget i januari – tvingas nu söka jobb själv

”Det känns som att jag blivit påkörd av en lastbil”

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Vid årsskiftet tog Alice Bilfeldt över sin dotters företag efter en tids utbrändhet.

Nu har coronapandemin gjort att de förlorat alla sina uppdrag.

– När jag tog över fanns ingen corona och jag gick in med stora förhoppningar och var redo att ge järnet. Nu har jag hamnat i en återvändsgränd, säger hon.

I lokalen vid Bredängs centrum i södra Stockholm är det nu tomt på folk. Alice Bilfeldt, 56, har dragit ner på värmen för att spara pengar. Snart måste hon lämna lokalen som blivit uppsagd. De klarar inte av att betala hyran längre.

Hennes företag, Max Help AB, ska jobba med att hjälpa långtidsarbetslösa, funktionshindrade och nyanlända som inte etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden att komma ut i arbete, med särskilt fokus på kvinnor.

– Lokalerna är A och O för vår del. Vi behöver finnas nära dem vi jobbat mot och utan lokaler går företaget under, säger hon.

Alice Bilfeldt tog över företaget från sin dotter vid årsskiftet, efter att ha varit sjukskriven för utbrändhet under en period. Då såg hon ljust på framtiden och drömde om att kunna göra skillnad och att lyckas få företaget på rätt fot igen efter ett par tuffa år.

Alice Bilfeldt tog över företaget från sin dotter vid årsskiftet.
Foto: LOTTE FERNVALL
Alice Bilfeldt tog över företaget från sin dotter vid årsskiftet.

– Jag lyckades få till bra avtal och såg fram emot allt vi skulle göra. Då kände jag att nu ska jag försöka ta det här i hamn. Då kom coronan och vi åkte på en riktig tvärnit och jag hamnade i en återvändsgränd. Nu vet jag inte hur det ska gå, säger Alice Bilfeldt.

Alice Bilfeldt berättar att de konsultuppdrag de hade nu stannat av, till följd av coronapandemin.

– Det här är ingenting man arbetar med för att bli rik men jag brinner verkligen för att hjälpa kvinnor. Att komma ut i arbete och få ett nätverk är det bästa sättet för att öka jämställdheten och vi försöker vara en bro mellan svensk arbetsmarknad och arbetssökande, säger Alice Bilfeldt och tillägger:

– Det är i dessa tider när arbetslösheten ökar som mest som vi skulle behövas som mest, men nu vet jag inte hur vi ska överleva. Det är frustrerande när arbetssökande ringer till oss och ber om hjälp.

”Det är stress”

Nu söker istället Alice Bilfeldt själv arbete och är osäker på hur hon ska klara sig.

– Jag är ensamstående mamma och får inte ekonomin att gå ihop. Nu lånar jag pengar från vänner och bekanta.

Än så länge har företaget inte gått i konkurs. Alice Bilfeldt är orolig inför framtiden men säger att hon ska försöka kämpa för att undvika konkurs.

–Det känns som att jag blivit påkörd av en lastbil. Det är stress, ont i magen och sömnlösa nätter. Vi soloföretagare behöver få mer hjälp. Om bolaget går i konkurs då dras jag med i personlig konkurs och måste stå med företagets skulder.

Publicerad:

LÄS VIDARE