Iran

Polis dödad vid våldsamma protester i Iran

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Omfattande protester skakar flera städer i Iran efter att bensinpriset höjts med 50 procent.

En av de som dödats när demonstrationerna blivit våldsamma är en polisman, enligt statliga nyhetsbyrån IRNA.

– Så här beter sig ligister, sa landets högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei i ett tv-tal i går.

Protesterna som pågår i flertalet städer i Iran inleddes i fredags efter att bensinpriset plötsligt höjdes med 50 procent.

De ska ha börjat som fredliga demonstrationer, men har under helgen spridit sig till bitvis mycket våldsamma scener. Polis och säkerhetsstyrkor har använt tårgas och vattenkanoner, och demonstranter ska bland annat ha satt byggnader, som banker, i brand. På sociala medier sprids också videoklipp som visar hur demonstranterna bränner upp bilder på Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei.

Attackerade polisstation

Minst två personer ska ha dödats, en av dem ska vara en polisman som dog efter att demonstranter attackerade en polisstation i staden Kermanshah i västra Iran i lördags, uppger den statliga nyhetsbyrån IRNA.

Andra källor uppger att dödsantalet är högre. Tidningen India Today skriver att 36 personer dödats i protesterna.

Över 200 personer ska ha gripits, enligt myndigheter i Iran, skriver AFP.

Under måndagen tycks Iran ha strypt tillgången till internet. Sajten Netblocks, som håller koll på internettillgången i länder, skriver på sitt Twitterkonto i dag att bara fem procent av den dagliga nivån av internetaktivitet i Iran kunde uppmätas efter 40 timmar av nedstängt internet.

Det hela ses som ett försök att kväva protesterna.

”Ligister”

Under gårdagen höll Ayatollah Ali Khamenei ett tv-sänt tal. Där gav han regeringen, som höjt priset på bränslet, rätt, och kallade demonstranterna för huliganer och ligister.

– Människor har mist livet och platser har förstörts. Att tända eld på en bank är inte ett mänskligt beteende. Så beter sig ligister, sa Khamenei bland annat enligt The Sun.

Han la också skulden på det han kallade för ”utländsk infiltration”, och statlig media anklagade ”fiendemedia” för att överdriva storleken på demonstrationerna.

Bensin i Iran kostade tidigare ungefär en krona litern, men landet har en inflation på 40 procent och är i ett ekonomiskt trängt läge efter att USA dragit sig ur kärnenergiavtalet och infört sanktioner mot Iran.

Många av talkörerna har nu snabbt övergått till att handla om större frågor, bland annat kritiserar demonstranterna hela Irans styrsätt, och att Iran finansierar miliser i Irak, Libanon och Syrien. På ett filmklipp som spridits på sociala medier hörs demonstranterna kritisera presidenten Hassan Rouhani: ”Skäms på dig, Rouhani! Lämna landet i fred!” ropar de, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Irans revolutionsgarde har varnat demonstranterna för att man kommer att ”vidta beslutsamma och revolutionära åtgärder” om oroligheterna fortsätter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Iran varnar aktivister för "beslutsamt" svar

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

Hassan Rouhani

Bensinpris