50 coronasmittade har dött i Baltikum

Av: TT

Publicerad:
Coronaviruset sprids även i baltstaterna, där antal bekräftat smittade och avlidna stiger. Här väntar människor med ansiktsskydd på bussen i Litauens huvudstad Vilnius.
Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Coronaviruset sprids även i baltstaterna, där antal bekräftat smittade och avlidna stiger. Här väntar människor med ansiktsskydd på bussen i Litauens huvudstad Vilnius.

NYHETER

Totalt 50 människor som smittats av coronaviruset har avlidit i Baltikum.

Antalet smittade stiger i alla tre länder, om än i olika takt.

Estland och Litauen tycks vara värre drabbade än Lettland, enligt den officiella statistik som gjorts tillgänglig hittills. 24 smittade har avlidit i Estland, 23 i Litauen och tre i Lettland.

Estland är det minsta av de tre länderna befolkningsmässigt, men har rapporterat flest dödsfall så här långt. Smittan upptäcktes där något tidigare än i de andra länderna, men det skiljer bara dagar. Sedan i onsdags har testverksamheten i Estland utökats för att få en bättre bild av smittspridningen, rapporterar ERR.

I Litauen, som har lite drygt dubbelt så många invånare som Estland, har sex dödsfall rapporterats bara det senaste dygnet, rapporterar LRT. 130 personer som insjuknat i virussjukdomen covid-19 får vård på sjukhus och 14 av dem ligger på intensiven.

Det allra första fallet som upptäcktes i Estland var en iransk man som kommit dit med buss från Riga i Lettland i slutet av februari. Det första fallet i Lettland upptäcktes flera dagar senare och baserat enbart på siffrorna tycks virusutvecklingen ligga något efter i landet jämfört med läget hos grannländerna i nord och syd.

Utöver de tre dödsfall som registrerats väntar smittskyddsmyndigheten på att dödsorsak ska fastställas hos åtminstone två personer som avlidit utanför sjukhus, rapporterar LSM.

Undantagstillstånd har utfärdats i alla tre baltstater med anledning av coronaviruset. Till det har kommit olika karantänsregler och reseförbud.

Publicerad: