Publicerad:
Uppdaterad:

Varning för coronakatastrof i flyktingläger

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Aggelos Barai/AP/TT
Situationen kring flyktinglägret Moria på Lesbos är en "perfekt grogrund" för coronaviruset, varnar Läkare utan gränser. Arkivfoto.

Sverige erbjuder ett flygplan till gränsbevakningen i Grekland, men säger fortsatt nej till att ta emot ensamkommande unga från lägren på grekiska öar.

Varning utfärdas för "katastrof" om coronaviruset får fäste bland flyktingar och migranter.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson kan plussa på ytterligare ett par länder i gruppen av villiga att ta emot flykting- och migrantungdomar under 14 år som befinner sig i grekiska läger och antingen är sjuka eller saknar föräldrar.

– I går kunde jag presentera sju medlemsländer som är redo att omfördela 1 600 unga från Grekland nu. Och vid mötet i dag fanns ännu fler medlemsstater som signalerade att de var villiga att omfördela, säger Johansson på presskonferensen efter fredagens inrikesministermöte i Bryssel.

Nej från Sverige

Sverige finns dock inte med bland de villiga. Nej är fortsatt vad som gäller.

– Man kan bidra på olika sätt. Det behöver inte vara omfördelning av ensamkommande. Det kan vara ekonomiskt bidrag eller annat för att hjälpa Grekland i den här situationen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S), som i stället erbjudit ett svenskt flygplan från kustbevakningen för att hjälpa till i den fortsatt oroliga situationen kring gränsen mellan Grekland och Turkiet och i den grekiska övärlden.

Oro hos MSF

Från hjälporganisationer på plats hörs samtidigt varnande rop med anledning av coronaviruset. Konsekvenserna kan bli katastrofala om inte något görs i och utanför de överfulla lägren på exempelvis Lesbos.

"I vissa delar av Moria-lägret finns det bara en vattenkran åt 1 300 personer, det finns ingen tvål och hela familjer tvingas sova i utrymmen på högst tre kvadratmeter. Detta innebär att de åtgärder som rekommenderas för att förhindra spridning, som att tvätta händerna ofta och hålla avstånd från varandra, är omöjliga", säger läkaren Hilde Vochten från Läkare utan gränser (MSF) i ett pressmeddelande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: