Författaren och regissören Jörn Donner är död

Av: Michael Toll, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Jörn Donner är död, skriver DN.

Författaren och regissören, som bland annat har mottagit en Oscar, blev 86 år gammal.

I ett uttalande skriver familjen: “I dag, torsdagen den 30 januari kl 14.30 avled Jörn Donner i Triangelsjukhuset i Helsingfors, i närvaro av kärnfamiljen efter en långvarig lungsjukdom, eller som han själv skulle ha uttryckt det, ‘av hög ålder’, skriver DN.

Donner är hittills den ende finländare som mottagit en Oscar, detta genom sin roll som producent för filmen ”Fanny och Alexander” 1982. Utöver det regisserade han ett 15-tal filmer, bland annat filmatiseringen av Märta Tikkanens ”Män kan inte våldtas”.

Författaren och regissören Jörn Donner är död. Han blev 86 år.
Foto: STEFAN MATTSSON
Författaren och regissören Jörn Donner är död. Han blev 86 år.

Skrev ett femtiotal böcker

Förutom att vara regissör och producent var Donner en hyllad författare. Under sin långa karriär skrev han totalt ett femtiotal böcker, bland annat en lång romansvit på 14 delar om en finlandssvensk industrisläkt som började med ”Jag, Erik Anders” och avslutades med ”Hjärtat är en svekfull vän”.

Oerhört viktig för svensk film

Enligt Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, var Donner en mycket viktig person för Svenska Filminstitutet.

– Det är tack vare honom vi har "Fanny och Alexander". Han hade gått över budgeten och det var nästan så att medarbetarna inte fick lön, för han insåg att det här måste bara göras. Det är han och Harry Schein som har byggt Filminstitutet, så det är en stor sorg och ett stort vemod att han har gått ur tiden.

Hon fortsätter:

– Han var en karg, kunnig och väldigt kompetent – och samtidigt väldigt känslomässigt varm – person. Han var otroligt snabbtänkt och drastisk, säger hon.

Nästa vecka, onsdag 5 februari, skulle Jörn Donner ha fyllt 87 år.

Foto: BJÖRN LARSSON
Ingmar Bergman och Jörn Donner lyssnar på Olof Palmes tal i Almedalen. Donner producerade regissörens storfilm ”Fanny och Alexander” 1982.
Publicerad:

LÄS VIDARE